Se întâmpla pe 29 mai 1953. Doi oameni aproape că atingeau cerul, pentru prima dată în istorie. Edmund Hillary şi şerpaşul Tenzing Norgay cucereau cel mai înalt vârf al lumii, Chomolungma, cunoscut şi sub numele de “Mama Oceanului”.
Sub aripa lui John Hunt, şeful expediţiei, s-au adunat aproape 400 de oameni, dornici să înfigă steagul în mândria Everestului. Unul dintre oamenii cei mai potriviţi să-i ghideze prin zăpezi era Tenzing, un obişnuit al munţilor. De copil bătuse la picior zona şi ştia toate cărările. Nu era un om învăţat, nu ştia să scrie, să citească, dar se simţea mai bine ca oriunde printre crevase. Avea în spate zeci de expediţii şi, chiar cu un an înainte de marea reuşită, participase la o altă încercare de cucerire a “Acoperişului Lumii”. Atunci, o echipă venită din Elveţia a fost doborâtă de vremea rea şi de oboseală şi s-a întors din drum când mai avea 240 de metri.
Atunci, la sfârşitul lui mai, şerpaşul îl cunoştea pe John Hunt şi habar n-avea că urmează să trăiască cea mai tare experienţă din viaţa lui. Întreaga echipă pleca să facă o cucerire istorică. Bourdillon şi Evans au fost la un pas să ajungă primii, dar buteliile cu oxigen au cedat şi au fost nevoiţi să se întoarcă din drum, deşi mai aveau doar 91 de metri. Rapid, şeful i-a trimis pe alţi doi să-şi încerce norocul. Erau Edmund Hillary şi Tanzing.
În noapte de 28, s-au odihnit la 8 500 de metri, iar dimineaţa, şi-au găsit bocancii îngheţaţi tun şi le-a luat două ore să-i încălzească. Afară era urgie, dar nu s-au lăsat. Cu 14 kilograme în spate şi cu stomacul cât un purice au înaintat, iar ultimii 12 metri au fost cei mai grei. Mai târziu, ca un omagiu pentru realizarea lor, cea de pe urmă distanţă s-a numit “Pasul lui Hillary”.
Cucerire istorică
Ajunşi în cel mai înalt punct de pe Pământ, la ora locală 11:30, eroii s-au bucurat de o privelişte ameţitoare, de la 8 848 de metri. Li se tăia respiraţia. Au stat acolo cam 15 minute, timp în care au vrut să imortalizeze momentul. Tanzing a avut onoarea să fie primul fotografiat. Când a venit rândul lui Edmund şi cum şerpaşul nu ştia să folosească aparatul, neozeelandezul ar fi refuzat. Într-un interviu de după, a povestit: “El nu ştia să utilizeze un aparat. Ne-am gândit că pe frigul ăla şi la o asemenea înălţime, nu e tocmai potrivit să înveţi astfel de lucruri”. Cu toate astea, într-o lucrare autobiografică, Tanzing a dezvăluit: “I-am spus că eu trebuie să-i fac poză. Fără să zică nimic, a dat din cap că nu, nu vrea.”
Înainte să se întoarcă cu picioarele pe pământ şi să părăsească peisajul de vis, au îngropat în zăpadă o cruce şi nişte ciocolată. Jos, au fost întâmpinaţi cu supă caldă, iar primele cuvinte ale lui Edmund au fost: “Ei bine, l-am dat gata pe nenorocit”.
În 1992, Hillary a apărut pe bancota de cinci dolari, în ţara sa de origine, astfel fiind singura persoană în viaţă care a avut această onoare.
Cei doi prieteni pe viaţă s-au stins ani buni mai târziu. Edmund, răpus de un atac de cord, a ajuns în “lumea de dincolo” la 88 de ani, în 2008. Omul munţilor, Norgay, ceva mai devreme, la 71 de ani, din cauza unei hemoragii cerebrale.