Antena Căutare

Leonardo da Vinci a pictat si o versiune mai tanara a Giocondei

Leonardi da Vinci a pictat si o prima versiune a celebrei Gioconde. Tabloul o reprezinta tot pe Mona Lisa, dar mai tanara. Asa sustine un grup de experti care a prezentat oficial, joi, la Geneva, presupusul portret al Giocondei in tinerete. Alti specialisti, mai sceptici, spun ca tabloul este, mai curand, o copie destul de recenta.

Tabloul dezvaluit ieri nu este, de fapt, o noutate pentru istoricii de arta. El a fost descoperit in 1913, intr-un conac din Anglia, fara sa se stie cum ajunsese acolo. Mai tarziu, a fost cumparat de un american care l-a pastrat in seiful unei banci elvetiene, unde putini l-au putut vedea. Acum, tanara Gioconda a ajuns in posesia unui grup de colectionari si experti hotarati sa demonstreze ca este, intr-adevar, opera lui da Vinci.

“Dupa ce am cercetat, mai indeaproape, dovezile istorice, a devenit clar ca au existat intotdeauna doua versiuni, pictate de Leonardo, ale portretului Mona Lisei”, a declarat cercetatorul Stanley Feldman.

Cele doua tablouri seamana izbitor, chiar daca Mona Lisa elvetiana este, evident, cu 10 - 12 ani mai tanara. Proprietarii tabloului au apelat si la un expert al CIA care a "intinerit" chipul Giocondei de la muzeul Luvru, pentru a dovedi ca este aceeasi persoana cu cea de la Geneva.

Mai prudenti, expertii italieni, buni cunoscatori ai lui Leonardo da Vinci, releva ca noul tablou nu pare sa fi fost pictat de o singura mana.

Un alt specialist, profesor la Oxford, crede ca portretul de la Geneva este o copie a Giocondei, efectuata de un pictor necunoscut care a vrut, din cine stie ce motive, s-o "intinereasca". In lipsa unei masini a timpului, adevarul va fi greu de stabilit.

Curiosity a gasit dovada ca pe Marte a existat o retea de rauri... S-a inventat pizza asezonata cu votca!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x