Fenomenul, mult mai vizibil in larg decat la mal, se datoreaza unor organisme care traiesc in apa sarata. Niste bacterii sunt, spun cercetatorii, de "vina" pentru transformarea spectaculoasa. Asemenea algelor, acestea infloresc si schimba culoarea apelor in care treiesc. Asa se face ca, de la inaltime, nuanta cenusie sau verzuie a valurilor se transforma incet incet intr-un albastru azuriu.
Se numeste Marea Neagra, dar nu este nevoie de o fotografie facuta din spatiu ca sa vezi ca, de fapt, culoarea apei este alta.
Imaginea surprinsa de satelitul Aqua i-a impresionat insa pe specialistii americani. Cercetatorii au vazut cu ochii lor ca Marea Neagra nu este nici neagra cum ii spune numele, nici verde cum ar trebui, teoretic, sa o coloreze algele, ci de un turcoaz opac.
"Toate marile sunt albastre, a noastra este putin mai albastra decat altele, din spatiu vazuta, pentru ca de la mal ea poate capata in timpul verii si nuante verzi, maron", spune doctorul in biologie, Razvan Popescu.
Explicatia pentru fenomen este simpla. "Niste cianobacterii care au in anumite perioade, ca si algele, o perioada de inflorire", a declarat Razvan Popescu.
Cum apa Marii Negre este bogata in nutrienti, bacteria se tot inmulteste, iar apa se albastreste.
FOTO: Intact Images
Imagini spectaculoase! Un vulcan subacvatic a erupt in Rusia... Distractii "imperialiste": Kim Jong-Un se da in montagne-russe si se uita la Mickey Mouse...