Antena Căutare

SPECIAL! Maria Mireselor, un "meşter" al rochiilor de mireasă maramureşene

Orice mireasă îşi doreşte ca în ziua nunţii să fie un adevărat centru al universului! Iar pentru asta se străduiesc cât mult pot. Aleg rochii cu trene interminabile, restaurante luxoase şi meniuri sofisticate. În Maramureş, însă, miresele arată cu totul altfel

Orice mireasă îşi doreşte ca în ziua nunţii să fie un adevărat centru al universului! Iar pentru asta se străduiesc cât mult pot. Aleg rochii cu trene interminabile, restaurante luxoase şi meniuri sofisticate. În Maramureş, însă, miresele arată cu totul altfel. Pentru ele, rochiile albe, pline de dantele, voaluri, cristaluri sau perle sunt înlocuite de portul popular. Unul special pentru nuntă, pe care doar puţini meşteri îl mai pot realiza. Am cunoscut un astfel de om. A îmbrăcat atât de multe mirese, încât s-a ales şi cu un supra-nume. I se spune Maria Mireselor.

Fain îi portul popular şi faini îs oamenii care-l poartă cu mândrie. Dacă la oraşe, moda este ca nunta să fie cât mai sofisticată, în proverbialul loc de naştere al nemuririi neamului, la sat, se păstrează datinile din moşi-strămoşi.

Pe oricine ai întreba, de la mic la mare, nu există ruşine mai mare ca în zilele de sărbătoare sau la evenimente fericite să nu porţi straie populare. E ca o punte între trecut şi prezent. Între străbuni şi urmaşii lor. Dar puţini mai sunt însă cei care aleg o nuntă tradiţională. Şi poate şi mai puţini sunt cei care mai ştiu a făuri straie populare. Noi am găsit un astfel de om. Pentru multi, e o necunoscută. Pentru cei din Ţara Oaşului, e o vedetă.

"Maria Mireselor m-au botezat femeile de prin sate. Când era mai de mult telefonul, că funcţiona prin centrală, nu-mi ştiau numărul şi ceareau la nuntă. Şi zice ‘dă-mi la Maria Mireselor’. Şi telefonista ştia”
, povesteşte Maria.

De patru decenii se asigură că la nuntă mirii sunt îmbrăcaţi corespunzător din cap până-n picioare. Dar a început timid. Pe când era tânără, văzuse la meşterii din sat cum se munceşte. Multă vreme nici nu a îndrăznit să se bage în seamă, până la nunta unui văr. De atunci, nu s-a mai oprit. Nici ea nu mai ştie câte costume i-au ieşit din mâinile dibace.

E o muncă mai grea decât pare la prima vedere. Trebuie multă rabdare şi migală. Doar în cununa purtată de mireasă în ziua nunţii intră mii şi mii de mărgele, care trebuie cusute manual. Nu mai aducem aminte de broderii şi de alte accesorii care nu pot lipsi dintr-un costum oşenesc.

"Un costum, ca să-l faci pentru o fată, trebuie o iarnă întreagă să lucri. Alea de mireasă costă 5-6000 de euro", spune Maria.

Nu există zi în care doamna Maria să nu fie în micul ei atelier. Când nu face rochii de mireasă, croieşte cu migală costumaşe pentru prunci sau îmbracă păpuşi în straie populare în miniatură.

Doamna Maria duce mai departe o traidiţie la fel de veche ca acest popor. Chiar dacă mulţi au ales să le dea uitării, în favoarea modernului, aici, în mânda Ţară a Oaşului, straiele populare au fost, sunt şi vor rămâne o parte importantă a identităţii noastre.

Un bărbat din Argeş şi-a scos la licitaţie jumătate de apartament, ca să-şi plătească datoriile... 252 de tineri scriitori au reconstituit povestea unei vechi fotografii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x