După ce au fost resuscitate, persoanele care au fost, timp de câteva secunde sau minute, moarte, au vorbit despre „experiența pozitivă” pe care au avut-o.
Cercetătorii de la universităţile Western din Canada şi Liege din Belgia au folosit un program de inteligenţă artificială care a analizat 158 de mărturii ale celor care au fost la un pas de moarte.
Concluzia a fost una clară: subiectele au folosit mai frecvent cuvinte pozitive decât negative, atunci când au descris întâlnirea cu „lumea cealaltă”.
Studiul a fost publicat, săptămâna trecută, în jurnalul PLOS ONE. Analiza a indicat că persoanele au folosit cuvinte precum „lumină” mai des decât cuvinte ca „teamă” şi „mort”.
„Indiferent de circumstanţele în care s-a produs, experienţa la un pas de moarte este în general una extrem de plăcută şi poate avea un impact puternic în sensul în care îţi poate schimbă percepţia despre viaţă, setul de valori şi atitudinea faţă de moarte”, a conchis studiul.
Temele recurente într-o asemenea experienţă au fost „lumină, întuneric, tunel, descrierea scenelor, experienţă extracorporală, conştienţa morţii, percepţia timpului”.
De asemenea, iubirea a fost un sentiment major în timpul acestor experienţe.
„Un număr semnificativ al acestor persoane îşi amintesc că au simţit iubire necondiţionată atunci când s-au îndreptat către lumină şi/sau atunci când au întâlnit o prezenţă sau o entitate mistică. Iubirea pare să fie sentimentul cel mai des întâlnit în timpul experienţei şi iar impactul emoţional se menţine multă vreme”, arată cercetarea.
Sistem revoluționar de stocare a hidrogenului, la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi... Este superbă, dar ascunde o mare suferință. Motivul tulburător pentru care Anastasia nu și-a mai tăiat părul de 15 ani...