14 aprilie 1912. Cel mai mare vas de croazieră construit vreodată era deja în largul Oceanului Atlantic de patru zile. 2224 de oameni, din toate păturile sociale, erau uniți de aceeași "podea" a mărețului Titanic.
Punctul de plecare a fost Southampton, Anglia. Destinația, New York, Statele Unite. Același vis de a fi pe cel mai impunător pachebot din lume, devenit realitate. Ce avea să urmeze rămâne în istorie...
În momentul în care s-au împlinit 100 de ani de la tragedie, o serie de imagini au fost făcute publice. Imagini care înfățișau rămășite ale pasagerilor de pe Titanic. O pereche de cizme, o haină, dar și obiecte de folosință personală.
Una dintre fotografiile făcute publice la 100 de ani de la tragedie înfățișează o haină, considerată a fi a unuia dintre pasagerii Titanicului
Pe lângă haină, o pereche de cizme au fost descoperite în adâncurile Atlanticului
Povestea a reînceput! Să ne amintim...
Imens, sigur, de o precizie nemărginită
"Titanicul" a fost creat pentru a fi cea mai mare și mai luxoasă navă construită vreodată. Atât de precisă, încât probabilitatea de scufundare era infimă. Ipotetic vorbind! Deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. La bord erau însă 2224 de suflete, lipsite de orice grijă privind viața lor. Erau pe Titanic...
Impunătorul vas își aștepta pasagerii. 1912, punct de plecare: Southampton, Anglia
Nu exista nimic mai presus de Titanic în materie de ambarcațiuni din clasa sa. Cei care au plătit bilete la clasa întâi, la prețul de 875 de lire sterline (unul deloc modest pentru acele vremuri), au avut la dispoziție un bazin de înot, o sală de sport, un teren de squash, băi turcești, baie electrică și o cafenea cu verandă.
Așa numita curte a palmierilor de pe Titanic, un lux al celor de la clasa I
Camerele de zi de la clasa întâi erau placate cu lemn scump, mobilă și alte decorațiuni. Meniul era și el unul extrem de extravagant, iar vesela era confecționată doar din porțelan și alte materiale scumpe.Nici cei din clasele a doua și a treia nu o duceau foarte rău. Camerele erau placate cu lambriuri de pin și mobilă solidă.
Vasul "nescufundabil" în fața unui pericol uriaș. ÎNVINS!
Noaptea de 14 spre 15 aprilie a rămas în istorie drept cea în care un TITAN al apelor avea să fie înghițit chiar de ele. Titanicul a lovit un aisberg la tribord, provocând o tăietură în carenă pe o lungime de 90 m din cei 300 de metri ai navei. N-a fost cale de întoarcere! Nici mărirea vitezei și nici orice altă măsură nu au fost menite să evite impactul. "Zguduitura" anunța tragedia! Bărcile erau puține. Apa invada sălile navei! Panica începea să se instaureze. Sfârșitul începea să fie previzibil!
Două ore și 40 minute: De la suprafață, în adâncurile Atlanticului
În noaptea de 15 Aprilie 1912, Titanicul s-a scufundat. S-a rupt în două părți, care au fost înghițite de apele înghețate ale Oceanului. A durat două ore și 40 de minute. La suprafață n-au rămas decât trupuri și obiecte plutitoare, nimic din măreția a ceea ce fusese Titanicul.
S-a izbit, s-a rupt, s-a scufundat. Bărcile de salvare n-au fost prevăzute. N-au fost suficiente!!!
S-au stins 1514! Ceilalți, 710, au avut zile. Au prins loc într-o ambarcațiune cu vâsle și au așteptat triști ca alt vas să-i recupereze. S-au născut pentru a doua oară!
În cei 102 ani s-au scris, s-au spus, s-au ilustrat multe! Filme, cărți, documente, mărturii. Toate, laolaltă, recreează fascinanta, dar totodată, trista poveste a Titanicului. Istoria unui titan al apelor, înghițit în "doi timpi și trei mișcări".
Epava Titanicului, loc de "pelerinaj" pentru cercetători
Vasul ajuns pe fundul Atlanticului a reprezentat o atracție fascinantă pentru oamenii de știință. S-au recuperat numeroase obicte, bijuterii, manuscrise sau obiecte personale ale pasagerilor. Unii au tăiat părți din epava și au construit ceasuri de colecție. Cum o fi să porți la mână o bucată de istorie?
Era adolescentă când s-a scufundat Titanicul şi trăieşte şi acum: Povestea ei inedită!
Însă unele dintre cele mai inedite descoperiri, publicate după 100 de ani de la tragedie, au fost câteva obiecte personale, găsite pe fundul oceanului. Fotografii întruchipând o haină a unuia dintre pasagerii Titanicului, dar și o pereche de cizme, au stârnit sentimente unice în inimile tuturor celor care s-au implicat în povestea asta.
Obiecte de pe Titanic au fost descoperite pe fundul Oceanului Atlantic, în numeroasele expediții
Producătorul James Cameron, care a realizat filmul și a vizitat epava de 33 de ori, susține că nu a descoperit rămășite umane în timpul explorărilor sale. "Am văzut pantofi, am văzut o pereche de pantofi, ceea ce sugerează ca fost un corp acolo, la un moment dat. Dar nu am văzut deloc rămășițe umane", a spus Cameron.
"Modul în care hainele sunt aranjate face să arate ca locul de veci al cuiva", a mărturisit, la vederea imaginilor, Kristina Killgrove, antropolog la Universitatea din Carolina de Nord , pentru Discovery News .
Au murit acolo, în 1912, dar povestea lor va trece veșnic de la o generație la alta. Unii vor vedea filmul, alții vor ști povestea...
FOTO: Chipul lui Iisus Hristos a fost reconstituit de către oamenii de ştiinţă! Cum a arătat acesta în realitate... UKFast este locul în care oricine își dorește să lucreze!...