- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
15 ianuarie, ora de Limba și literatura română. O școală oarecare, dintr-un județ oarecare. Profesorul își face apariția în sala de clasă, elevii așteaptă senini în bănci. Este ora dedicată lui Mihai Eminescu, se împlinesc "x" ani de la nașterea celui mai mare poet român al tuturor timpurilor.
Descrierea făcută mai sus nu vă este străină. Fiecare dintre noi am trecut prin școală astfel. Pe 15 ianuarie, ora de română era despre Eminescu. În 2016, "x-ul" este 166. 166 de la nașterea lui Mihai Eminescu.
Semnătura poetului de geniu al literaturii române; Foto: Historia
Despre marele poet, s-au scris multe, râuri de cerneală au curs de-a lungul timpului, mii de taste au fost apăsate în ultimii ani. Scrierile sale sunt știute, la fel și povestea sa de dragoste cu Veronica Micle. S-a stins tânăr, la doar 39 de ani, și asta știm. A scris "Luceafărul", poezie de referință a literaturii române.
Primele încercări de poezie ale lui Mihai Eminescu datează din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia ''La mormântul lui Aron Pumnul'', pe care a semnat-o M. Eminovici. Închinată memoriei profesorului său, poezia a apărut în broșura scoasă la moartea acestuia (12/24 ianuarie 1866, la Cernăuți), intitulată ''Lăcrămioarele învățăceilor gimnăziaști den Cernăuți la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul''.
Manuscris aparținând lui Mihai Eminescu; Foto: biblacad.ro
A lăsat în urmă, în cei 39 de ani de viață, volume de poezii, proză, ziaristică și critici literare. A lăsat cuvinte prețioase, în care noi, astăzi, în secolul XXI, ne regăsim. El le spunea "adevăruri":
“Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură.”
“Nivelul culturii generale a naţiei nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul şi munca umplu neajunsurile.”
“Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat.”
“S-au zidit fără îndoială multe palate în Bucureşti, s-a înmulţit numărul acelora care trăiesc numai în Capitală sau numai în străinătate; ţara munceşte înzecit pentru a întreţine absenteismul şi luxul, precum şi pătura numeroasă de oameni care şi-au făcut din politică o profesie lucrativă.”
“De când datează exportul nostru de grâne, de atunci importul de fraze. S-ar putea zice că România a preschimbat păturile adânci şi binecuvântate de Dumnezeu ale ţărânei sale pe vorbe deşerte, pe teorii de gazetă, pe subţiri apucături avocăţeşti ş. a. m. d., căci spiritele cele bune, ce mai sunt în viaţă, le datorim unei epoce cu mult anterioare celei actuale.”
“Când vedem dar pe “patrioţi” cumulând câte 5-6 însărcinări publice asupra lor, putem fi de mai înainte siguri că nu-şi îndeplinesc niciuna cum se cade.”
“Legile unui popor, drepturile sale, nu purced decât din el însuşi.”
“În ţara noastră este de ajuns dacă se asigură înaintarea meritului şi a muncii; e destul atâta, şi numai pentru asta se cere reorganizare socială.”
“Mulţi lucrează, dar puţini gândesc.”
"Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții."
"Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul."
Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889)