O femeie din Croația își face un selfie în fiecare zi, timp de un an, iar ceea ce au descoperit cei care au văzut proiectul foto i-a șocat.
În ultima fotografie, femeia ține în mână o bucată de hârtie pe care stă scris “Ajutați-mă, nu știu dacă voi supraviețui până mâine”.
Mesajul șocant i-a uimit pe urmăritori. Deși în primele fotografii frumoasa șatenă părea veselă și zâmbitoare, au apărut și fotografii în care femeia e tristă, pare obosită și are cearcăne la ochi.
În câteva poze, ea apare vânătă, mai întâi la ochi, apoi pe bărbie, cu vânătăi în jurul gâtului și la cap. Tristă, plânsă și cu semne vizibile pe față, femeia încearcă să atragă atenția asupra abuzului domestic. Numeroase femei din întreaga lume se confruntă cu brutalitate și violență în familie, fiind tratate necorespunzător de partenerii lor.
Nimeni nu poate sari în ajutorul acestor femei dacă ele însele nu realizează că situația în care se află este una dificilă. Tocmai de aceea, femeia din Croația care participă la această campanie împotriva violenței domestice.
Ce e violența domestică
Potrivit Centrului de Drept al Femeilor, violența în familie reprezintă orice act vătămător, emoțional sau fizic care are loc între membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului.
Violența în familie este un comportament intenționat. Scopul violenței în familie este stabilirea și exercitarea puterii și controlului asupra altei persoane.
Violența este folosită pentru a intimida, umili sau înfricoșa victima. Bărbații deseori folosesc violența împotriva partenerelor lor intime, inclusiv asupra actualelor sau fostelor soții, prietene sau partenere.
Violența apare atunci când unul dintre membrii familiei menține puterea și controlul asupra unei alte persoane, în cadrul unei relații intime. Acesta este un model de comportament în care partenerul intim aplică violența fizică, constrângerea, amenințările, intimidarea, izolarea și abuzul emoțional, sexual și economic pentru a controla sau schimba comportamentul celuilalt partener.
Cum combatem violența domestică
Chiar dacă este posibil să nu dorești să discuți despre familia ta cu alte persoane, trebuie să cri ajutorul cuiva până nu e prea târziu. Unele persoane trăiesc cu ideea că violența în familie este o problemă privată. Însă ea reprezintă de asemenea o chestiune publică. Această problemă afectează familii, copii și întreaga societate.
Unele femei se simt depndente de bărbații care le abuzează și le este greu să spună adevărul despre situația lor tocmai pentru că le e teamă ca nu cumva să piardă o persoană pe care ele totuși o iubesc.
Indiferent de toate aceste preconcepții, femeile care trăiesc asemnea drame trebuie să își găsească curajul de a vorbi cu cineva despre toate acestea și de a cere ajutorul. Multe femei se mint că persoana de lângă ele se va schimba și îi acordă nenumărate șanse. Este important să recunoască în special pentru sine că nu e normal să fie tratate cu violență și că au nevoie de ajutor, anunțând organele legii sau discutând cu un psiholog sau terapeut.
A fost poreclită “Fata Elf” după ce și-a lungit urechile și umplut corpul de tatuaje. Cum arăta Salla Mikkonen înainte... Ce ni se poate întâmplă dacă ne uităm la poze cu animale draguțe un timp îndelungat. Cercetătorii nu mai au îndoieli...