Samuraii traiesc dupa Codul Bushido. Sau nu?
De secole, samuraii traiesc dupa un cod al razboinicului, un cod al onoarei, al devotamentului si al sacrificiului de sine. Si pentru ca toata povestea asta trebuia sa poarte un nume mai scurt, i s-a spus Codul Bushido. Istoricii spun ca doar datorita acestui cod au putut fi formati pilotii kamikaze din al doilea razboi mondial.
Doar ca traditia veche de secole, precum suntem obisnuiti sa credem, dateaza din anul… 1905! Un domn scriitor s-a apucat sa scrie o lucrare intitulata "Bushido: Spiritul Japoniei" Cui era destinata? In principiu copiilor, pe post manual de "onoare, devotament si sacrificiu de sine" Si ca sa-i convinga pe cei mici ca sistemul lui de reguli este cel mai bun, domnul scriitor a pretins ca acesta era modul de viata al samurailor.
Codul Bushido a prins imediat, mai ales in randul occidentalilor, care au decis ca - intr-adevar - reprezinta setul de principii ale luptatorilor japonezi.
Cand a fost inventat kiltul scotienilor
Aceeasi convingere o avem si in privinta fustei scotienilor. Kilt, cum i se spune in mod oficial. Daca e sa ne luam dupa ce am vazut in filme, am putea incepe sa ne intrebam: Ce a fost mai intai, kiltul sau scotianul? Bine, a fost scotianul, dar nici acesta nu e de neglijat, de vreme ce toti scotienii din Braveheart il purtau.
Asadar e clar, exista inca din anul 1300. Aiurea! Kiltul a fost inventat in anul 1725, pe criterii practice. Pana atunci, scotienii purtau in jurul taliei un fel de patura pana la glezne, care era cumplit de incomoda. Si atunci, un croitor - probabil designer de frunte in satul lui - a pus pana pe foarfeca, a taiat din lungimea fustei, i-a facut un tiv si a numit-o kilt.
Desigur, povestea aceea cu fusta in culorile clanului e doar o poveste.
Fundamentalistii islamisti, complet impotriva progresului stiintei?
O alta idee fixa pe care o avem este ca fundamentalistii islamisti se opun din rasputeri progresului stiintei. Serios? Cu ce credeti ca se ocupau musulmanii pe vremea cand Imperiul Roman nu prea era imperiu si nici prin Grecia nu erau la moda filosofii si matematicienii?
Cu astronomia, fizica, arhitectura, literatura si - culmea - filosofia. Iar cand s-au plictisit de asta, au inventat algebra si medicina moderna. Deci e clar, s-au opus din rasputeri progresului stiintific, motiv pentru care au contribuit in mod esential la aparitia renascentismului.
sursa foto: livejournal.com
E demonstrat! Romanii sunt obsedati de telefoanele mobile... Observator Special: Un caine demn de o regina: Rasa Corgi, preferata suveranei Marii Britanii. Iata de ce!...