Considerat drept una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei secolului XX, Karol Jozef Wojtyla, cunoscut în toată lumea ca Papa Ioan Paul al II-lea, s-a născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, Polonia, într-o familie de credincioşi catolici.
A fost conducătorul Bisericii Catolice si episcop al Romei timp de 26 de ani, din octombrie 19878 si pana în ziua în care a decedat, 2 aprilie 2005.
A fost primul Papă de altă origine decât cea italiană, din 1522 de la papa Adrian al VI-lea. Pontificatul lui este considerat al treilea din Biserica Catolică, din punct de vedere al duratei. Pe primul loc este cel al lui Sfântul Petru (estimat între 34 şi 37 de ani), iar pe locul secund este papa Pius al IX-lea (31 de ani).
Papa Ioan Paul al II-lea a militat pentru concilierea între bisericile-surori, catolică şi Ortodoxă, fiind primul papă din istorie care a vizitat o ţară ortodoxă, România, dar şi primul suveran pontif care a ajuns în Israel şi care a vizitat o sinagogă, dar i o moschee.
La începutul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, Sfântul Scaun avea relaţii diplomatice cu 84 de state, dar datorită carismei şi diplomaţiei de care a dat dovadă, până în 2003, numărul a fost mărit la 172 de state.
Oricât de iubit a fost de credincioşii din toată lumea, asupra vieţii lui au avut loc două atentate: unul în 1981 şi unul în 1982
Atentatul de pe 13 mai 1981 a avut loc în Piaţa Sf. Petru din Roma şi a fost comis de către un extremist turc, Mehmet Ali Ağca. Papa a fost rănit grav de trei gloanţe, după care a fost internat în spital până în august. Papa a dăruit glonţul extras din corpul său locului de pelerinaj Fátima din Portugalia. Glonţul respectiv a fost montat în coroana de aur care decorează statuia Fecioarei Maria de la Fatima.
Pe 12 mai 1982, în timpul unei vizite în Portugalia, preotul ultraconservator Joan Fernandez Krohn, a încercat un nou atentat asupra papei, atentat zădărnicit de garda personală pontificală.
Papa Ioan Paul al II-lea a venit şi în România
Papa a ales România să rămână în istorie ca fiind prima ţară cu majoritat ortodoxă vizitată de un suveran pontif. A fost chiar prima vizită de la Marea Schismă, din anul 1054, a unui papă într-o ţară ortodoxă, la invitaţia patriarhului ortodox.
Vizita în România, între 7-9 mai 1999, a fost urmărită cu mare atenţie de întreaga lume, în mod special de ţările Bisericilor Orientale.
Moartea sa a survenit la ora 21:37 ora Italiei (22:37 ora României) la data de 2 aprilie 2005 datorită unei septicemii şi unui colaps cardiopulmonar ireversibil, agravat de boala Parkinson de care suferea. Avea aproape 85 de ani. Când se afla în agonie, i-a dictat secretarului său, Stanisław Dziwisz, o scrisoare în care spunea: „Sunt fericit, fiţi şi voi la fel. Nu vreau lacrimi. Să ne rugăm împreună cu satisfacţie. Fericit mă încredinţez Fecioarei”.
A fost cel mai iubit cap al Bisericii Catolice, dovadă servind miile de oameni strânşi în Piaţa San Pietro din Vatican în ceasurile de dinaintea dispariţiei sale, aplaudând minute în şir atunci când sufletul Papei Ioan Paul al II-lea a părăsit corpul pământesc. El le-a adresat câteva cuvinte de pe patul de moarte: "Eu i-am căutat iar acum ei vin să mă caute, le mulţumesc".
Pe data de 1 mai 2011, Ioan Paul al II-lea a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea, iar pe 27 aprilie 2014 Papa Francisc l-a declarat sfânt.
VIDEO: Maaaare e prostia unora! Ce este creierul? Răspunsurile românilor întrec absolut orice imaginaţie... El a făcut primii "paşi" în spaţiu! "Nu îmi mai simţeam mâinile, costumul îşi mărise volumul. Am văzut im...