Pingelap e un atol în Oceanul Pacific. Peisajele sunt edenice, cu nuanțe de turcoaz nemaiîntâlnite. Doar pentru vizitatori, deoarece locanicii suferă de o boală rară, care-i împiedică să vadă în culori. În 1775, un taifun omoară 90 la sută din populație. Regele Nahnmwarki Mwanenised scapă, fiind ”rugat” să ajute la repopularea insulei. Dar omul e daltonist, așa că generațiile următoare au sensibilitate la lumina solară și nu pot distinge culorile
Cum privești, așa, de sus, harta Pământului, Pingelap e parcat în dreapta și ține de Statele Federative ale Microneziei. Un atol, trei insulițe, dintre care doar una dintre ele e locuită. Undeva pe la 250 de locuitori. Peisajele sunt desprinse, parcă, din Rai. Vizibile, în culori, doar pentru turiști, deoarece locanicii disting numai în alb și negru. Acromatopsie sau daltonism total. Mai pe înțelesul pietonului de pe zebră, defect de vedere ce constă în incapacitatea de a distinge - total sau în parte - culorile. Cum șade treaba?
Pre la 1775, un taifun - botezat ”Lengkieki” - ucide 90 la sută din populația de atunci. Urmează foametea li o perioadă extrem de grea. Unul dintre puținii supraviețuitori este regele Nahnmwaraki Mwanenised, un băiat minunat, dar care e daltonist. E rugat să ajute la refacerea populației. Nu refuză. Până la a patra generație, sindromul nu este vizibil. Apoi, de la a șasea încolo, oamenii acuză că nu pot distinge culorile, că au fotofobie, sensibilitate la lumina solară. ”Ne tragem, toți, din același rege, care era bolnav. E vina noastră? În schimb, ne-am dezvoltat un simț de vedere senzațional pe timp de noapte, când ieșim la pescuit”, spun localnicii...57 de cetățeni pingelapezi suferă de această boală.