Turiștii sunt la mare căutare de nisip fin, apă turcoaz și liniște, ceea ce i-a făcut să dea plajele din stațiunile aglomerate precum Mamaia, Vama Veche și Costinești, pe cele din Tuzla și 23 August.
Locul de pe litoralul românesc în care apa mării este turcoaz ca în Grecia
Se ajunge ușor la plaja din Tuzla, iar poarta de lemn de 81 de ani este emblema locului. Dincolo de ea, te întâmpină apa turcoaz, care îi face pe turiști să se gândească la pitoreasca Grecie, potrivit unei surse.
„Este minunat. O plajă liniștită, o apă ca în Grecia”, a spus o turistă, potrivit sursei citate mai sus.
Turiștii au aflat deja de liniștea și frumusețile locului, iar, la orele amiezii, cu greu mai poate fi găsit un șezlong liber pe plaja din Tuzla.
Aici, un șezlong costă 100 de lei și un baldachin 250 de lei. Dar, sunt și turiști care vin cu rulota, pentru că locul este mai retras și le permite acest lucru, mai notează sursa citată.
Și plaja din 23 August este plină de turiști. Chiar dacă nu este amenajată, vizitatorilor le place, pentru că exact asta își doresc. Își aduc șezlong sau cearșaf și se relaxează.
„Nu este aglomerație cum e în Costinești, Vama Veche”, a spus un bărbat.
În Tuzla și 23 August, o noapte de cazare costă între 200 și 300 de lei la casele localnicilor sau la pensiuni, mai transmite sursa.
Citește și: Plaja din Vama Veche, devastată de turiști: „E ca și cum ai merge prin groapa de gunoi”
Plaje „blue flag” în România. Care a primit certificarea și ce înseamnă. Toți turiștii trebuie să știe
Potrivit ObservatorNews.ro, o plajă din Mamaia Nord a fost certificată cu „blue flag”. România are doar șapte astfel de plaje, în timp ce Bulgaria are de trei ori mai multe. Țări ca Spania și Grecia depășesc 600.
Ce înseamnă mai exact acest lucru. Pentru a primi calificativul „blue flag”, plajele trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum să fie curățenie exemplară, calitatea apei, spațiul verde să existe acces facil pentru persoanele cu dizabilități, dar și dușuri și cabine de schimb.
„Am început demersurile în anul 2022, în anul 2023 am fost în faza pilot şi de abia acum, în anul 2024, am obţinut certificarea „blue flag”. Sunt multe criterii pe care trebuie să le îndeplinim şi dacă, cu mare grijă, îndeplineşti tot, reuşeşti”, precizează Raluca Popa, administrator plajă.
Astfel că, în acest an, România a mai adăugat pe listă o plajă la standarde înainte. Respectiva zonă de nisip din Mamaia Nord a fost recunoscută la nivel internațional.
Steagul albastru reprezintă o certitudine pentru turiști în privința standardelor înalte. Pentru a primi un astfel de certificat, trebuie îndeplinite 33 de criterii.
Totodată, conform sursei menționate anterior, administratorul plajei este obligat să asigure echipamente și personal de prim-ajutor. De asemenea, trebuie să pună la dispoziția turiștilor șezlonguri și umbrele ecologice. Prețul pentru un șezlong pe o plajă „blue flag”, în extrasezon, este 50 de lei.
În România, primul astfel de calificativ a fost acordat în 2007, unei plaje din stațiunea Mamaia. De atunci, s-au strâns șase steaguri albastre, presărate pe întregul litoral: două în Năvodari, două în Eforie, unul în Mamaia Nord şi altul în Olimp.
„Ne bucurăm şi noi că este încă un an, adăugăm încă un an cu acest steag albastru. Este încă o dată o dovadă pentru serviciile de calitate pe care ne dorim să le oferim oaspeţilor noştri”, declară Alina Petrea, reprezentant plajă „blue flag” Năvodari.
Un bărbat a decis să își ducă soția la restaurant, dar a rămas mască atunci când a văzut ce a scos femeia din geantă... A concurat pentru titlul de Miss Texas la vârsa de 72 de ani. Care este secretul siluetei sale de invidiat și ce reacții...