Lumina are si ea un rol in aceste calcule. Energia din razele soarelui poate "impinge" putin, dar nesemnificativ, obiectul asupra caruia se reflecta. Ceea ce rezulta ca in cazul acestui contact, "impingerea" este efectuata cu o putere de 0,000000045 de kilograme. Nesemnificativ am putea spune, insa nu si atunci cand vorbim de o suprafata mai mare. De exemplu, intr-o zi insorita din orasul american Chicago, umbrele pot ajunge sa cantareasca pana la 140 de kilograme, asta doar pentru ca razele soarelui cad pe ele, impingandu-le.
Aceste exemple pot fi gasite si in spatiu, mai ales daca tinem cont de faptul ca viteza luminii variaza in functie de obiectele pe care le strabate. Oricat de dificil ar suna, lucrurile sunt foarte simple: atunci cand impingi un obiect rigid, in realitate creezi "valuri" in acel obiect, care se misca la nivelul vitezei sunetului. Deci, cand apesi, de exemplu, un buton, acest lucru se simte instant, insa el nu poate fi realizat decat cu ajutorul vitezei sunetului.
Concluzia? Viteza impingerii nu este instanta, la fel nici cea a luminii. Insa lumina te poate... impinge. De fapt, tehnic vorbind, cantaresti mai mult atunci cand luminile sunt aprinse, decat atunci cand sunt inchise. Da, asta pentru ca atunci cand lumina se stinge, umbra ta devine o entitate separata, care iti mai ia cateva grame nesmnificative din greutate. Interesant, nu?
Toate aceste informatii au fost oferite se comicul savant VSauce Michael, care are si un canal pe Youtube in care explica diverse fenomene stiintifice.
Foto: lustfularrogance.wordpress.com
Impresionant: Un caine a strabatut un oras necunoscut doar pentru a-si vedea stapanul internat in spital... Inregistrarea radar cu Raducu Mazare "zburand" cu 194 km/h pe A2, analizata de SRI...