Maria Cicherschi-Ropală (1881-1973) are o poveste aparte. A îmbrăcat halatul alb și a rostit jurământul lui Hippocrate nu pentru a se pune în slujba celor bolnavi, ci a celor trecuți în neființă. Frumoasă, dar curajoasă, o mână de fier în mănuși de cauciuc, românca este considerată prima femeie-medic legist din Europa și printre primele la nivel mondial.
Și-a început cariera la Slănic Moldova
Până să deprindă drag de medicina legală, Maria s-a specializat în recuperare. După ce a terminat Medicina, a lucrat în laboratorul de hidroterapie al băilor din Slănic Moldova, apoi ca medic din câteva comune din sudul țării. În paralel, ambițioasă din fire, a activat în cadrul Societății de Cruce Roșie a doamnelor din România, în campaniile căreia s-a implicat, iar marea conflagrație mondială a determinat-o să se înroleze ca medic pe front.
Apoi vreme de peste douăzeci de ani a slujit medicina legală, la catedră, în cadrul disciplinei de medicină legală, dar și în justiție.
Cum era descrie în presa vremii
Ziarul „Lumea“, din 15 aprilie 1935, la rubrica „Ochiul Lumei“, publica textul „Raport medico-legal“, însoțit de o caricatură, în care se scria despre medicul-femeie care disecă: „Dna dr. Cicherschi, în calitate de auxiliară a Parchetului, primește 8000 lei lunar; dar nici cu 80000 nu s-ar putea plăti sacrificiul făcut de o femeie, foarte femeie, cum e dna dr. Ropală, de a renunța, cât ține lumina zilei, la parfumul Coty în schimbul mirosului de cloroform, la pensetă pentru a mânui bisturiul, a lăpăda mănușile muschetari, pentru a-și ascunde mâinile în greoaiele mănuși de cauciuc, și a renunța la hârtia rose pentru a nu scrie decât certificate medicale și autorizațiuni de înmormântare!”.