Antena Căutare

Premiera in medicina! Romanii au creat sangele artificial

Un vis a devenit realitate! O echipa de cercetatori din Cluj a descoperit formula unei substante ce poate inlocui sangele uman

Fluidul "minune" provine de la melcii marini. Produsul obtinut in laborator este compatibil cu toate grupele sanguine si nu expira.

Proiectul chimistilor a fost pus la punct in 2007, cand au realizat o serie de experimente care au dus la aceasta descoperire. Sangele artificial este incolor, momentan se testeaza pe animale, iar daca rezultatele vor fi pozitive, se va putea trece la studiile pe oameni.

Compozitia a fost obtinuta in laboratorul Universitatii Babes-Bolay din Cluj-Napoca. Cercetarea este o premiera mondiala, mai ales pentru ca s-a folosit doar apa si sare.

Cel mai important lucru este ca sangele artificial rezista mai mult la stres decat cel uman. Si nu numai acestea ar fi avantajele, lichidul poate fi sterilizat, astfel ca exista un risc mai mic sa fie infestat cu hepatita sau HIV.

Pe langa asta, sangele artificial se poate produce in cantitati nelimitate si depozita pe termen lung, fara a fi nevoie de conditii speciale de pastrare.

Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetatorul care a lucrat la acest proiect timp de mai mult de jumatate de deceniu, a dezvaluit ca Guvernul a oprit finantarea programului. De aceea, echipa este nevoita sa incetineasca lucrarile.

Sa fie aur! Angajatii unui aeroport au ramas fara cuvinte cand au curatat toaleta unui avion... GALERIE FOTO! Costumatii ciudate la parada cainilor pregatiti pentru Halloween...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x