Fluidul "minune" provine de la melcii marini. Produsul obtinut in laborator este compatibil cu toate grupele sanguine si nu expira.
Proiectul chimistilor a fost pus la punct in 2007, cand au realizat o serie de experimente care au dus la aceasta descoperire. Sangele artificial este incolor, momentan se testeaza pe animale, iar daca rezultatele vor fi pozitive, se va putea trece la studiile pe oameni.
Compozitia a fost obtinuta in laboratorul Universitatii Babes-Bolay din Cluj-Napoca. Cercetarea este o premiera mondiala, mai ales pentru ca s-a folosit doar apa si sare.
Cel mai important lucru este ca sangele artificial rezista mai mult la stres decat cel uman. Si nu numai acestea ar fi avantajele, lichidul poate fi sterilizat, astfel ca exista un risc mai mic sa fie infestat cu hepatita sau HIV.
Pe langa asta, sangele artificial se poate produce in cantitati nelimitate si depozita pe termen lung, fara a fi nevoie de conditii speciale de pastrare.
Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetatorul care a lucrat la acest proiect timp de mai mult de jumatate de deceniu, a dezvaluit ca Guvernul a oprit finantarea programului. De aceea, echipa este nevoita sa incetineasca lucrarile.