În 2008, Connie Culp intra în istorie. A fost momentul în care a devenit, oficial, prima persoană care a beneficiat, în SUA, de un transplant complet de față.
Subiectul a ținut primele pagini ale publicațiilor de peste ocean, însă nu s-au oferit foarte multe detalii despre tragedia ce a desfigurat-o pe Connie.
Operația-maraton a durat 22 de ore. Echipa de medici, condusă de chirurgul Maria Siemionow, de la Cleveland Clinic, din Ohio, i-a reconstruit pacientei 80% din chip. Connie nu mai avea nas, osul palatal și își pierduse ochiul drept.
Cel care a mutilat-o a fost chiar soțul ei. Din puținele informații oferite presei, se pare că bărbatul a vrut să își ucidă soția. A împușcat-o în față și a lăsat-o să moară. Însă Connie a supraviețuit.
Înainte de transplantul de față, viața ei era un calvar. Nu putea mânca, nu putea respira. Era ținută în viață, practic, de un tub și un orificiu făcut în trahee.
La 12 ani după ce a primit o nouă șansă la o viață normală, tragedia a lovit din nou. Potrivit unui comunicat transmis de Institutul de Dermatologie şi Chirurgie Plastică din Cleveland Clinic, Connie Culp s-a stins din viață, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Avea doar 57 de ani.
Potrivit CNN, Connie Culp, în vârstă de 57 de ani şi care devenise o militantă pentru donarea de organe, a decedat miercurea trecută în urma complicaţiilor provocate de o infecţie care nu avea nicio legătură cu transplantul pe care îl suferise în urmă cu peste un deceniu.