Situat sub creier, cerebelul primeste semnale de la trunchiul cerebral, care colecteaza informatiile neurale din corpul mamiferului. Cerebelul genereaza apoi comenzi (precum coordonarea miscarilor), in functie de impulsurile primite.
Tehnica folosita in laboratoarele Universitatii din Tel Aviv a constat in reproducerea semnalelor transmise dinspre trunchiul cerebral spre cerebel, corelate cu impulsurile-comenzi pe care le genereaza cerebelul. Astfel, a fost creat un cip - copie electronica a cerebelului.
In faza experimentala, un sobolan a fost anesteziat, iar cerebelul acestuia a fost indepartat, fiind conectat in schimb cerebelul electronic la trunchiul cerebral, prin intermediul unor electrozi. Aflat in aceasta conditie, sobolanul a deprins un reflex locomotor pavlovian, pe care nu l-ar fi executat niciodata in absenta cerebelului.
Concret: s-a combinat un semnal auditiv cu suflatul unui curent de aer in ochii animalului, in timp ce acesta era inca sedat. Dupa un timp, sobolanul a clipit dupa semnalul auditiv, in absenta curentului de aer, asa cum ar fi facut un animal integru.
Exceptionala realizare dovedeste ca circuitele electronice pot mima functiile cerebrale. Chiar daca, in faza actuala, e vorba de functii cerebrale simple, se estimeaza ca, pana la sfarsitul secolului vor putea fi reproduse functiile cele mai complexe, precum memoria sau procesarea informatiilor vizuale.
Faza urmatoare este de realizare a unui cip mai avansat, care sa reproduca functii mai complexe ale cerebelului, precum coordonarea unei succesiuni de miscari si testarea respectivului cip pe un animal constient.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: richhuang.com
Talentat la surf: un caine a intrat in cartea recordurilor... Bulgaria: Un magar, candidat la primaria Varna...