Antena Căutare

Realizare uimitoare: a fost creat cerebelul artificial!

O echipa de cercetatori israelieni si austrieci a reusit sa creeze un cerebel electronic care reproduce impulsurile neuronale specifice reflexelor locomotorii la sobolani. Cerebelul a fost implantat unui sobolan si functionalitatea sa a fost dovedita, relateaza newscientist.com.

Situat sub creier, cerebelul primeste semnale de la trunchiul cerebral, care colecteaza informatiile neurale din corpul mamiferului. Cerebelul genereaza apoi comenzi (precum coordonarea miscarilor), in functie de impulsurile primite.

Tehnica folosita in laboratoarele Universitatii din Tel Aviv a constat in reproducerea semnalelor transmise dinspre trunchiul cerebral spre cerebel, corelate cu impulsurile-comenzi pe care le genereaza cerebelul. Astfel, a fost creat un cip - copie electronica a cerebelului.

In faza experimentala, un sobolan a fost anesteziat, iar cerebelul acestuia a fost indepartat, fiind conectat in schimb cerebelul electronic la trunchiul cerebral, prin intermediul unor electrozi. Aflat in aceasta conditie, sobolanul a deprins un reflex locomotor pavlovian, pe care nu l-ar fi executat niciodata in absenta cerebelului.

Concret: s-a combinat un semnal auditiv cu suflatul unui curent de aer in ochii animalului, in timp ce acesta era inca sedat. Dupa un timp, sobolanul a clipit dupa semnalul auditiv, in absenta curentului de aer, asa cum ar fi facut un animal integru.

Exceptionala realizare dovedeste ca circuitele electronice pot mima functiile cerebrale. Chiar daca, in faza actuala, e vorba de functii cerebrale simple, se estimeaza ca, pana la sfarsitul secolului vor putea fi reproduse functiile cele mai complexe, precum memoria sau procesarea informatiilor vizuale.

Faza urmatoare este de realizare a unui cip mai avansat, care sa reproduca functii mai complexe ale cerebelului, precum coordonarea unei succesiuni de miscari si testarea respectivului cip pe un animal constient.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: richhuang.com

FOTO! Incredibil: O pisica a reusit sa supravietuiasca 12 ani, desi s-a nascut cu doua fete... Bulgaria: Un magar, candidat la primaria Varna...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x