In 1927 regele Ferdinand si Ion I.C. Bratianu au murit lasand un gol adanc pe scena politica. Principele mostenitor Carol renuntase la toate drepturile monarhice si traia la Paris sub numele de Carol Caraiman alaturi de amanta sa, Elena Lupescu. In aceste conditii, Mihai, in varsta de sase ani, fiul lui Carol, a fost proclamat rege sub tutela unei regente formata din patriarhul Miron Cristea, printul Nicolae, fratele lui Carol, si Gheorghe Buzdugan, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Lipsa de autoritate a regentei a provocat o criza politica majora, speculata de Partidul National-Taranesc condus de Iuliu Maniu, care dorea aducerea pe tron a lui Carol. Acesta isi schimbase intre timp ideile privind institutia regalitatii si era dornic sa revina in tara in calitate de rege. Fostul principe se baza substantial si pe sustinerea cercurilor economice din Occident, nemultumite de politica protectionista dusa ani de zile de regimul liberal. Carol avea in plan reducerea rolului Bancii Nationale si concesionarea care straini a unor sectoare din economia romaneasca.
Pe 6 iunie 1930, avionul lui Carol a ajuns la Bucuresti, unde deja zvonul sosirii pretendentului la tron incepuse sa circule, si s-a instalat la Palatul Cotroceni, iar de acolo l-a chemat pe Iuliu Maniu, care era la conducerea guvernului. In discutia purtata, Maniu a propus ca fostul principe sa intre in Regenta, iar apoi, din aceasta postura sa se abroge actul de renuntare si Carol sa devina rege. Totul cu conditia renuntarii la relatia cu Elena Lupescu. Cu toate acestea, Maniu parasea palatul Cotroceni fara sa obtina un acord scris al lui Carol. In fata propunerii lui Maniu de a gasi o cale legala, Carol a raspuns ferm ca vrea numai sa fie rege. Incercand sa nu isi pateze onoarea prin incalcarea flagranta a juramantului fata de regele Mihai, Maniu si-a depus mandatul in seara zilei de 7 iunie, iar premier a devenit Gheorghe Gh. Mironescu, care a primit sarcina sa duca la capat restauratia carlista.
Afla AICI si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 8 iunie!
Pe 8 iunie 1930, cu 485 de bile albe si una singura neagra in Parlament, Carol Caraiman a devenit regele Carol al II-lea. Regele Mihai, care avea noua ani, a ramas principe mostenitor si a primit titlul pompos de Mare Voievod de Alba Iulia. Vestea restauratiei a fost primita cu satisfactie atat in societatea romaneasca, dar mai ales in cercurile economice straine care primeau unda verde pentru a intra masiv in spatiul romanesc.
Noul rege a trecut imediat la masuri pentru consolidarea tronului sau: a izolat-o pe mama sa, regina Maria, la Balcic, l-a indepartat de la curte pe Barbu Stirbey, iar pe fosta sa sotie, regina Elena a trimis-o peste granita. S-a constituit imediat si o camarila regala. In ceea ce o privea pe Elena Lupescu, regele Carol al II-lea a actionat in maniera sa caracteristica, impunandu-si vointa. In ciuda tuturor apelurilor liderilor politici de a nu o aduce pe amanta sa in tara, Elena Lupescu s-a stabilit la Castelul Foisor pe 12 august, iar cateva luni mai tarziu s-a mutat in Bucuresti. Acest gest ii va transforma pe Carol al II-lea si Iuliu Maniu in dusmani neimpacati.
Practic, actul de la 8 iunie a fost o lovitura de stat, legea fiind incalcata, deoarece prevedea ca regele domneste pana la moarte, ori Mihai traia la momentul acela. Acest eveniment a fost practic urmarea crizei acute din societatea si din politica romaneasca, incapabile de a gasi o institutie centrala care sa joace rolul de arbitru.
Foto: anghelescuanamaria.wordpress.com
VIDEO! Un urs polar a spart geamul bazinului in care inota!... Povestea Morii lui Assan, cladirea de patrimoniu lasata in paragina...