Antena Căutare

Românii trebuie să știe! Ce semnificație are crucea Ankh, pe care o poartă tot mai mulți?

Cu siguranță ai observat măcar o dată pe cineva purtând acest simbol, dar puțini sunt cei care știu care este semnificația acestui semn! Ce înseamnă crucea Ankh și ce efecte are asupra celui pe care o poartă?

Românii trebuie să știe! Ce semnificație are crucea Ankh, pe care o poartă tot mai mulți? Galerie
Ce este crucea Ankh, ce arată ca o cruce obișnuită cu cerc?

Crucea Ankh, cunoscută și sub numele de "cheia vieții", "crucea vieții", "crux ansata" (în latină, "crucea cu un braț") este o hieroglifă egipteană antică având semnificația de "viață" sau "respirația vieții", constând dintr-o cruce cu un cerc sau "laț" la partea sa superioară. Ankh simbolizează, totodată, călătoria omului pe tărâmurile pământene, ca doar o parte a vieții sale eterne.

Zeii egipteni erau frecvent înfățișați ținând-o de "laț" ori purtând-o în fiecare mână, cu brațele încrucișate peste piept. Ankh apare în apropierea majorității divinităților din panteonul Egiptului antic.

A fost întâlnită în picturile din mormintele egiptene străvechi, în imagini reprezentând zeitățile din cealaltă lume înmânând darul vieții sufletelor persoanelor decedate, ca simbol al actului nașterii.

Românii trebuie să știe! Ce semnificație are crucea Ankh, pe care o poartă tot mai mulți?

Ce este crucea Ankh, ce arată ca o cruce obișnuită cu cerc?

Ce este crucea Ankh, ce arată ca o cruce obișnuită cu cerc?

Crucea Ankh simboliza viața încă de când a început să fie folosit și, adesea, oamenii o purtau pe post de amuletă, pentru a atrage energiile bune și norocul în viața lor.

Crucea Ankh, folosită de creștini

Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit, multe din simbolurile vechilor religii au fost interzise sau, pur și simplu, uitate. Simbolul djed a fost unul dintre acestea, însă cel Ankh a supraviețuit.

Biserica ortodoxă coptă din Egipt l-a preluat sub forma crucii creștine, simbolizand viața eternă întru Hristos.

Adele Nozedar remarcă: „Simbolurile puternice se perpetuează adeseori în alte culturi în ciuda originilor lor, iar Ankh nu este o excepție. Deoarece simbolizează nemurirea și universul, a fost împrumutat în secolul al IV-lea de creștinii copți și utilizat ca simbol de invigorare a mesajului lui Hristos că există viață după moarte”, informează cei de la diane.ro.

Ca simbol al vieții veșnice, crucea Ankh și-a pierdut cercul din vârf pentru a deveni cumva creștină și a fi purtată de cei care cred în Iisus Hristos.

Prima eclipsă de Lună din acest an, pe 10 ianuarie 2020, vizibilă și în România în jurul orei 22:00... România, prima țință a rachetelor iraniene! Maria Ghiorghiu, previziuni cumplite despre Al Treilea Război Mondial: „Expl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x