Antena Căutare

Rusii, britanicii si americanii se intrec sa gaseasca forme de viata sub gheata din Antarctica

Trei echipe de cercetatori din tot atatea tari au intrat intr-o cursa contra cronometru pentru descoperirea unor forme de viata sub banchizele de gheata din Antarctica. Rusii au ajuns in stadiul cel mai avansat al cercetarilor, dar britanicii si americanii si-au pregatit cu grija operatiunile si sunt convinsi ca succesul va fi de partea lor.

In februarie, dupa 20 de ani, oamenii de stiinta rusi au forat printr-un strat de gheata de peste 3.700 de metri din Antarctica si au ajuns la un lac subglaciar. Acesta nu a avut contact cu exteriorul de zeci de milioane de ani. Anul viitor, vor incepe sa colecteze probe din apa lacului.

Colegii britanici sunt sceptici in ceea ce priveste tehnologia folosita de rusi, despre care cred ca ar putea contamina probele. Pentru a fora in stratul de gheata, rusii au incalzit o cantitate mare de apa, au pompat-o la mare presiune, iar apoi au ejectat-o printr-un furtun foarte lung. Cantitatea de apa folosita este de 90.000 de litri iar asa-zisul furtun masoara. trei kilometri si jumatate.

Probele de apa prelevate din lac vor fi trimise intr-un laborator britanic, pentru analiza. Cercetatorii sunt convinsi ca vor gasi forme de viata, cel putin la nivelul microbilor. “Ne asteptam sa existe viata acolo. Intrebarile la care credem ca vom raspunde sunt: cum este viata acolo? Infloritoare sau doar la limita existentei? Care este concentratia formelor de viata?”, a declarat Martin Siegert, cercetator principal al misiunii britanice.

Prezenta vietii intr-un mediu atat de sever ar fi o dovada indirecta ca s-ar putea gasi fiinte vii si pe alte corpuri ceresti din sistemul solar, cum este Europa, un satelit al lui Jupiter.

Concurs de frumusete, intr-o inchisoare din Columbia... Era Glaciara ar fi fost generata de caderea unui meteorit urias pe Terra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x