Antena Căutare

Sacrilegiu? Se închină la un robot de peste un milion de dolari! „Va evolua la infinit, prin oamenii pe care îi va întâlni de-a lungul timpului” - Foto

Un robot o întruchipează pe zeița budistă a compasiunii, Kannon, într-un tempu japonez vechi de 400 de ani. Mulți oameni vin și se închină în fața acestuia.

Un robot o întruchipează pe zeița budistă a compasiunii, Kannon, într-un tempu japonez vechi de 400 de ani. Mulți oameni vin și se închină în fața acestuia.

Robotul la care se închină oamenii, a cărui fabricație a costat aproape un milion de dolari, recită sutre budiste și avertizează asupra primejdiilor vanității, ale dorinței și mâniei.

Mașinăria a fost amplasată în templul Kodaiji din Kyoto, iar preoții îl văd cu ochi buni noul lor coleg făcut din cabluri și silicon. Pentru ei, budismul este o religie care evoluează în ritmul progresului tehnologic.

„Budismul nu este o credință într-un zeu, ci înseamnă să urmezi calea lui Buddha și are puțină importanță dacă este reprezentat de o mașină, o bucată de fier sau un copac”, a spus preotul Tensho Goto, potrivit libertatea.ro.

Articolul continuă după reclamă

Robotul este de talia unui adult, doar fața, mâinile și umerii imitând pielea umană, fiind lăsate libere vederii mașinăriile din interiorul corpului.

Pe peretele sălii în care a fost amplasat robotul sunt proiectate traduceri în engleză și chineză ale sutrelor pe care le recită robotul.

Robotul a intrat în serviciu anul acesta și a fost creat în urma unui parteneriat între templul zen din Kyoto și cunoscutul robotician Hiroshi Ishiguro, de la Universitatea din Osaka.

Universitatea a testat înainte reacțiile credincioșilor. Unii au mărturisit că au simțit o conexiune care s-a format cu mașinăria în timp ce alții, dimpotrivă, au avut un sentiment de disconfort față de trăsăturile artificiale ale robotului.

Unii chiar au acuzat templul Kodaiji de sacrilegiu. „Occidentalii sunt cei pe care i-a deranjat robotul cel mai mult. Japonezii nu au prejudecăți contra roboților. Noi am fost crescuți cu benzi desenate în care roboții erau prietenii noștri. Occidentalii gândesc altfel”, a spus Tensho Goto.

„Scopul budismului este să ușureze suferința. Societatea modernă aduce noi forme de stres dar scopul nu s-a schimbat cu adevărat de mai bine de 2.000 de ani. Marea diferență între un călugăr și un robot este că noi vom muri, pe când el va întâlni mulți oameni și va înmagazina o cantitate enormă de informații care-l vor face să evolueze la infinit”, a mai adăugat preotul.

Nu, nu e glumă! Un studiu arată că deciziile importante n-ar trebui să fie luate cu stomacul gol... Cimpanzeii din Camera Comunelor pictaţi de Banksy, la licitaţie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x