Antena Căutare

Sanda Marin, o femeie dintr-o...bucata! Povestea celei mai bune prietene a mamei si bunicii noastre

I-a fost teama sa scrie o carte de bucate. Nu stia cum va fi primita de public. Avea sa devina un adevarat best seller!

de Elisabeta Popa

Aroma ciorbitei de pui gatita in bucataria bunicii ramane cel mai frumos deliciu al amintirii. Dar cum de stia sa o faca atat de buna? Un mister pe care il puteti dezlega doar daca rascoliti un pic prin biblioteca. Sigur veti da peste o carte de bucate semnata "Sanda Marin".

Avem in fata best-sellerul interbelic, cea mai cunoscuta carte publicata nu doar la noi, ci si in strainatate. Autoarea are, la randul ei, o poveste interesanta.

La cumpana dintre secole, atunci cand iarna lui decembre 1900 se asternea deasupra Romaniei, se nastea, la Iasi, Cecilia Maria Simionescu. Tatal sau, carturarul Ion Simionescu, un cunoscut paleontolog si geograf al timpului, a fost membru al Academiei Romane si apoi presedinte al institutiei.

Articolul continuă după reclamă

Micuta Cecilia s-a dovedit un copil inteligent, cu o minte stralucita. Nu e de mirare, pentru ca a crescut printre marii invatati ai vremii, precum Florica Musicescu, profesoara de pian a lui Dinu Lipatti. Maria a primit o educatie moderna la cele mai cunoscute scoli ale vremii, apoi a plecat la Paris, acolo unde si-a definitivat studiile.

S-a casatorit cu Mihai Zapan, un renumit doctor chimist si si-a transformat casa intr-un loc surprinzator, plin de bucurii pentru toti invitatii sai, pe care ii alinta cu mancaruri dintre cele mai felurite. “Aveau o mica ferma langa Bucuresti, unde cultivau tot ce era necesar pentru nevoile familiei. Ingrijeau chiar si o vaca, pe Steluta. Ori de cate ori mergeam la ei, eram tratati cu mamaliguta cu branza si smantana. O parte din retete, mai ales cele ardelenesti, provin si de la tatal meu, de meserie inginer de cai ferate, dar care, in timpul liber, gatea cu mare placere” marturiseste Irina Patrulius, prietena Ceciliei.

Cecilia stapanea cu maiestrie arta gastronomica, astfel incat fiecare mancare devenea, in mainile sale, o opera de arta.

Cand mancarea e gustoasa, Fericirea sta la masa

Nemultumita de cartile de bucate existente pe piata la acea vreme, Cecilia a decis sa scrie ea una. Așa a aparut “Cartea cu bucate”, publicata sub pseudonimul Sanda Marin. Si-a publicat cartea de bucate sub pseudonim din cauza unor temeri care, ulterior, s-au dovedit nejustificate. “Nu a vrut sa apara numele adevarat, pentru ca nu a stiut cum o sa fie primita de public cartea, pe care a scris-o intr-o joaca. Astfel si-a ales un pseudonim oarecare, nestiind daca va avea succes sau nu.” , a spus Irina Patrulius.

In acel moment nu erau decat trei ghiduri pentru prepararea mancarurilor pe piata romanesca: “Carte de bucate boieresti-200 retete de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti” de Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, “1501 Feluri de Mancari” de Constantin Bacalbasa si “Cartea de bucate” a Mariei Maurer.

Cea semnata "Sanda Marin" a aparut in 1936, la Editura Cartea Romaneasca. Prefata a fost semnata de scriitorul PastorelTeodoreanu, fratele autorului celebrului roman “La Medeleni”, Ionel Teodoreanu. Pastorel, unul dintre cunoscutii boemi ai societatii romanesti dintre cele doua razboaie mondiale, era renumit in perioada interbelica pentru ca era un prieten apropiat al mancarurile bune si al vinurilor de vita nobila.

Motto-ul ce insoteste cartea “Cand mancarea e gustoasa, Fericirea sta la masa”, exprima inteligenta Ceciliei, o vizionara in vremuri demult apuse. Cecilia Maria Simionescu a descoperit inca de pe atunci, ceea ce stiinta a confirmat mult mai tarziu: sanatatea este influentata de alimentele cu care ne hranim.

Ceea ce a urmat a surprins pe toata lumea. In locul unui esec, am asistat la nasterea unui brand national. Sandra Marin a devenit prima femeie care a publicat o carte de peste 10.000 de retete culinare originale, specifice bucatariei romanesti.

Pana in anul 1945 au aparut sapte editii ale cartii, astfel incat teama insuccesului s-a evaporat. O copie a cartii sale de bucate a ajuns in fiecare casa. Era sic sa gatesti dupa Sanda Marin!

Dupa anii 70’ cartea a inceput sa se retipareasca. „Am văzut toate ediţiile care s-au publicat din Sanda Marin până acum. Au fost 12 ediţii la «Editura Cartea Românească» şi 7 ediţii la «Editura Tehnică», după anii ’50. Din aceste ediţii le-am ales pe cele care mi s-au părut mai interesante, le-am coroborat în aşa fel încât, în clipa de faţă, există peste 1.500 de reţete”, a declarat Oana Barna.

Editia din 2011, a “Cartii de bucate” a avut parte din nou de un mare succes. Gazeta Sportului impreuna cu Editura Orizonturi au inregistrat un record de vanzari de 105.000 exemplare.

“Cartea de bucate” a devenit un punct de referinta si in afara tarii. A fost tradusa in franceza si engleza, iar a aparut in America sub titlul “Sanda Marin’s Traditional Romanian Cooking”.

Un bebelus cu talent la baschet! Inscrie la cos din orice pozitie, desi abia merge in picioare ... VIDEO! Ce vremuri... Ce calitate... Bette Davis ar fi mandra sa vada imaginile!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x