1945, 2011 şi 2016, anii unor evenimente catastrofale pecetluite cu săruturi catastrofale. Reperele unor evenimente tragice în urma cărora nu ne-am aştepta decât la numărători de morţi şi răniţi. Însă tot decorul funest a fost de fiecare dată animat şi colorat de gesturi umane emoţionante, reacţii ale supravieţuitorilor care au impresionat o lume întreagă. Şi care au fost imortalizate de fotografi talentaţi.
1945, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, New York, SUA: sărutul care a făcut istorie
Era prima zi oficială de pace, una în care cei care au apucat să vadă lumina unei zile în care oamenii nu se mai împuşcau, iar tancurile nu mai mărşăluiau prin oraşe erau mai recunoscători ca niciodată! Finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, zi de sărbătoare! Alfred Eisenstaedt, fotograful Revistei Life, se plima în acea zi de 27 august 1945, în Times Square, New York.
La un moment dat, a imortalizat într-o fotografie sărutul dintre o infirmieră şi un marinar. Gestul a făcut înconjurul lumii la vremea respectivă şi trezeşte şi astăzi suspine în rândul oamenilor. Cine sunt cei doi protagonişti şi de cât timp erau împreună? Răspunsul este că nu formau un cuplu, ci totul a fost spontan. Surse neoficiale afirmă că cei doi au rămas împreună de la acel sărut.
2011, proteste Vancouver, Canada: viralizarea imaginii cu tinerii care ignoră îndrăgostiţii
Sărutul a doi îndrăgostiţi în timpul protestelor stradale din Vancouver fost surprins de către fotoreporterul american Rich Lam, pe o stradă din centrul oraşului canadian Vancouver. Conflictul a izbucnit în urma înfrângerii suferite de echipa locală de hochei în finala Cupei Stanley. Fotografia celor doi a ajuns un viral în mediul virtual, fiind considerată o imagine sugestivă pentru mesajul "Make love, not war". La nicio zi de la postare, imaginea a adunat peste 500.000 de vizualizări de Like-uri pe Facebook.
Imaginile îi arată pe cei doi tineri îmbrânciţi de poliţie şi apoi loviţi când se aflau la pământ. După ce fata, pe nume Alex Thomas, cade la pământ, poliţiştii încep să-i lovească pe cei doi cu scuturile de protecţie şi bâtele din cauciuc. Iubitul fetei, Scott Jones, se apleacă asupra fetei şi o acoperă pentru a o proteja. Câteva secunde mai târziu, cuplul este lăsat de izbelişte în mijlocul străzii. Alex începe să plângă în hohote, iar iubitul ei, Scott Jones, o linişteşte. Momentul nu a fost unul regizat.
2016, atentate Bruxelles, Belgia: sărutul a doi îndrăgostiţi după explozia de la metrou
Fotografia a doi soţi care se regăsesc la metrou, printre răniţi şi morţi după atentatul de la metroul belgian, a devenit "imaginea zilei" în ziua atacurilor de la Bruxelles (22 martie 2016). Emoţionaţi că sunt în viaţă, îndrăgostiţii se sărută şi plâng de fericire că au supravieţuit. Lângă ei, un rănit pare a-şi da ultima suflare. Deşi nu a fost atribuită încă nimănui, fotografia a fost distribuită de sute de mii de oameni pe reţelele de socializare.
La o oră de la incidentele de pe aeroport, o nouă deflagrație a avut loc la metroul bruxellez. Explozia s-a produs la stația de metrou Maelbeek, care este situată aproape de sediile mai multor instituții europene. Conform martorilor oculari, explozia s-a produs într-o garnitură de metrou care tocmai pleca din stație în timpul orei de vârf. 20 persoane au murit în această explozie și alte 55 au fost rănite. Cei doi protagonişti au scăpat doar cu o sperietură puternică. Întreaga rețea de metrou a fost oprită în urma exploziei, au anunțat autoritățile. De fapt, întregul oraș a fost plasat în stare de alertă, iar sistemul de transport în comun, oprit complet.