În 1944, în timpul celui de-la Doilea Război Mondial, înainte de 23 august, când România era aliată cu Germania nazistă, luptând contra rușilor, un militar scrie o emoționantă scrisoare soției sale și copilașului rămași în țară. Începe cu ”Dragă nevastă și iubite Prinț” și descrie ororile războiului, dar și iubirea ce-l ține aproape de Dumnezeu și de Patrie. ”Să vezi ce nopți frumoase trăim noi aicia! Sboară cartușele trasoare ca muștele și ard și frig văzduhul. Vâjiie și tună. E greu, dar e frumos și înălțător”
”Dragă nevastă și iubite Prinț,
Îți scriu din linia I-a. De 5 zile și 5 nopți stau sub ploaia de bombe și proiectile de tot felul în grija lui D-zeu, prin rugile voastre, fire de nădejde ce se leagă cu dumnezeirea. Să vezi ce nopți frumoase trăim noi aicia! Sboară cartușele trasoare ca muștele și ard și frig văzduhul. Vâjiie și tună. E greu, dar e frumos și înălțător. Aici legătura cu Dzeu, cu Patria și cu voi e atât de strânsă de nu mai știi ce ești: zeu, erou, supraom sau poate nu exiști, de nu te nimerește.
O, de-ai vedea ce fac bolșevicii cu biserica lui Hristos, ai veni și tu alăturea. Trag cu toate armele în zidul sfânt. E durere mare. Parcă trag în toată credința și nădejdea neamului. Și așa tot gândesc la voi ''...
Scrisoarea e datată 1 iunie 1944 (când România lupta, încă, alături de trupele nemțești, contra celor rusești) și este trimisă domanei Victoria Timofte, ”învățătoare evacuată” din Comuna Mircești, județul Dâmbovița.
Sursa: Anna Cucoranu
I-a apărut o umflătură la nivelul feței și a mers de urgență la spital! Ce descoperire au făcut medicii e teribil... Magia zilei, cu numerologul Mihai Voropchievici. Cei care poartă prenume cu litera ”A” sunt puternici și independenți...