Şi-a câştigat faima datorită unui articol apărut în presa internaţională. Apoi românii i-au redescoperit gustul unic şi efectele terapeutice. Este vorba despre usturoiul de Copălău, cultivat de peste 200 de ani în localitatea din nordul României.
Ca să nu i se mai piardă faima, cei mai mici dintre localnici îi dau acum plantei aromatice o nouă întrebuinţare. Fac aranjamente speciale, la mare căutare în ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei.
În ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei, în biblioteca şcolii din Copălău e forfotă mare. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, mai mulţi elevi fac decoraţiuni speciale. Vedeta este usturoiul.
Noaptea de Sfântul Andrei este echivalentul românesc al nopţii de Halloween, cu multe tradiţii şi superstiţii. Din bătrâni se spune că spiritele ies in lume, iar oamenii se apără de vrăji cu usturoi şi busuioc.
Comuna Copălău din Botoşani este "patria usturoiului". Jumătate din localnici sunt cultivatori şi aproape în faţa fiecărei case, se află tarabe improvizate cu sute de „funii" de usturoi scoase la vânzare.