Antena Căutare

Sigur te-ai întrebat măcar o dată-n viață cum arată prima poză din istoria omenirii... Comoara din vederea lui Niépce

În zilele noastre toată lumea se și fotografiază... Pentru mulți dintre tineri pozele reprezintă un mod de viață, însă pentru cei care au văzut minunea lui Nicéphore Niépce la 1827 viața n-a mai fost la fel

În zilele noastre toată lumea se și fotografiază... Pentru mulți dintre tineri pozele reprezintă un mod de viață, însă pentru cei care au văzut minunea lui Nicéphore Niépce la 1827 viața n-a mai fost la fel.

Nicéphore Niépce este omul de numele căruia se leagă cea dintâi fotografie realizată de un pământean. Într-o perioadă în care omenirea era cucerită de picturi sau litografii, Niépce a schimbat totul în nici o jumătate de zi.

Cunoscut drept unul dintre cei mai pricepuți litografi ai acelor vremuri, francezul a căutat luni întregi o soluție pentru a depși o mare barieră: aceea de a fi un anti-talent la desen. De atlfel, Niépce se folosea de capacitatea fiului său, care spre deosebire de senior reușea să reproducă exact peisajele, ceea ce era de mare ajutor pentru cel care avea să devină primul fotograf validat de istorie. Cei doi făceau o echipă perfectă, iar lucrările familiei erau apreciate de protipendanda franceză, însă totul avea să se schimbe odată cu plecarea tânărului Niépce în armată.

Pentru că rămăsese fără desenator, Nicéphore trebuia să găsească o soluție rapidă, care să-l înlocuiască pe fiul său. Așa că a apelat la cunoștințele sale în materie tehnică și a creat un dispozitiv care să capteze peisajul ce urma să fie prelucrat pe lucrările sale litografice. Opt ore șila final... o minune. O clădire în stânga, un copac în imediata apropiere, un hambar în prim-plan. Cum expunerea a durat opt ore, soarele s-a mutat de la est la vest și pare străluci pe ambele clădiri.

Această imagine neobișnuită avea să devină cea mai prețioasă și cea mai veche fotografie din istoria omenirii. „View from the Window at Le Gras” sau „Vedere de la fereastra din Le Gras” este, în mod oficial, prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate. În anul 1814 fiul lui Niépce a trebuit să plece în armată, așa că inventatorul s-a văzut nevoit să caute o soluție pentru a obține imaginile. Și. în același an, și-a început cercetările. Și, nu în ultimul rând: în 1829, Niépce a încheiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care, zece ani mai târziu, avea să rămână în istoria fotografiei pentru primii oameni fotografiați vreodată. Iar apoi, în 1861, o lume întreagă avea să se minuneze la văzând prima fotografie color.

20 de ani mai târziu, transilvăneanul Carol Popp de Szathmáry realiza prima fotografie făcută pe teritoriul României de astăzi. Potrivit webcultura.ro, imaginea se numește „Cupidon cu bratele frânte” și a fost realizată în noiembrie 1848 de către fotograful transilvănean. Este o calotipie realizată în studioul său de pe Calea Victoriei din București (pe atunci Podul Mogoșoaiei) care înfățișează o statuetă din colecția personală a artistului. Născut pe 11 ianuarie 1812 la Cluj, Carol Popp a fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii, fiind recunoscut ca primul foto-jurnalist din lume.

Ce sfert academic, ore întregi o tot aştepţi şi nu mai vine! Ea este cea mai nepunctuală zodie!... Imaginea unei mame, la scurt timp după naștere! Și-a văzut copilul și a făcut ochii mari: Ce a remarcat, imediat, femeia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x