Numele robotului-fermier este Prospero si a fost creat de o companie specializata in sisteme robotice, conform revistei New Scientist. Mai exact, el poate face mici gropi in care asaza semintele si este dotat cu un senzor ce detecteaza semintele deja plantate. Robotul se poate deplasa in orice directie si poate evita obstacolele. Mai mult, el este capabil sa „comunice" cu alti fermieri automatizati, dupa un sistem inspirat de modul de organizare al coloniilor de furnici. Astfel, cand o furnica gaseste o sursa de hrana, ea secreta feromon pentru a le atrage pe celelalte furnici spre hrana. In acelasi mod, robotul poate emite semnale infrarosii pentru a chema in ajutor ceilalti roboti.
„Robotul nu are memorie de lunga durata si nu este controlat printr-un sistem centralizat: el doar urmeaza reguli simple. Fermierul este ca un pastor care da instructiuni robotilor", a explicat David Dorhout, cel care a creat prototipul robotului-fermier. Specialistii incearca acum sa-l perfectioneze, pentru a inlocui intr-o masura si mai mare munca oamenilor. El ar putea sa pliveasca, sa imprastie ingrasaminte pe camp si sa adune recoltele. Pentru a planta o suprafata mare de teren, agricultorul va avea nevoie de mai multi asemenea roboti.
Avantajul folosirii unor astfel de roboti, in detrimentul utilajelor agricole existente, este acela ca ei pot insamanta terenurile si in alte moduri decat in randuri, in functie de instructiunile primite.