Petre Dobre, românul care și-a pierdut complet auzul este primul profesor de limbajul semnelor englezești în Scoția, deși statul român nu i-a oferit șansa de a susține Bacalaureatul în limbajul semnelor.
Tănărul de 25 de ani s-a născut ca orice copil normal, însă greșeala unui medic a fost fatală și i-a determinat pierderea auzului. La vârsta de un an jumătate, un doctor i-a administrat un vaccin greșit, iar din acel moment Petre nu a mai auzit cu urechea stângă.
„Doctorul i-a administrat un vaccin greşit. În loc să-i dea ceva pentru o simplă răceală, i-a administrat un vaccin pentru altă afecţiune, febră sau altceva. Nu mai ţin minte exact. De atunci, Petre nu mai aude deloc cu urechea stângă, iar cu dreapta aude doar puţin. Multă vreme nu am putut să accept că din cauza greşelii unui medic, copilul meu nu mai aude. Au fost seri în care am vrut să mă arunc de la geam“ , a povestit mama acestuia.
A fost unul dintre copii norocoși care a studiat în unități de învățământ cu profesori cunoscători în limbajul semnelor. În timpul petrecut în școală și-a descoperit și pasiunea pentru dans și teatru. A participat la numeroase spectacole de dans, pantonime și a jucat în piese de teatru, în colaborarea liceului său cu Universitatea Royal Conservatoire din Scoţia.
„L-au văzut pe acest băiat și au zis că e foarte tare, să vină la ei la universitate. Profesorii de la Craiova au zis că nu poate veni pentru că nu și-a luat Bacalaureatul și au zis că puțin le pasă. S-a dus în Scoția, a făcut universitatea timp de doi ani de zile și anul trecut a devenit primul profesor surd care conduce catreda de limbajul semnelor din Scoția” , a povestit Adriana Săftoiu, ziaristă.
Prin aceasta oportunitate a fost descoperit de către profesorii scoțieni care au asistat la prestațiile sale. Au rămas impresionați și l-au chemat să studieze teatru și dans în limbajul semnelor britanice.
„Suntem trataţi ca persoane normale şi nu ne simţim deloc discriminaţi, comparativ cu România. În Scoţia sunt peste tot interpreţi care ştiu să vorbească foarte bine prin limbajul semnelor, de la profesori până la poliţişti şi medici“, spune Petre.
A ajuns primul profesor de limbajul semnelor englezești din Scoția
Impresionați de tânărul român, Universitatea Royal Conservatoire a hotărât să înființeze un post special în cadrul universității.
„Petre a învăţat într-un timp foarte scurt limbajul semnelor în engleză, iar acum este la un nivel atât de avansat încât îi poate ajuta inclusiv pe studenţii surzi de altă naţionalitate, care vor dori să studieze la această universitate. Practic, va fi un intermediar între profesori şi studenţii cu deficienţe de auz“, a declarat fosta profesoară de română a acestuia.
Își iubește țara, dar nu se va mai întoarce doar în vizită deoarece nu a fost tratat ca o persoană normală. „Nu cred că m-aş întoarce definitiv. De ce? Pentru că aici am o altă viaţă şi sunt tratat ca un om absolut normal faţă de cum se întâmplă în România. Totuşi, mi-ar plăcea dacă aş avea ocazia, pentru o perioadă, să le predau copiilor tot ce am învăţat aici despre performance şi limbajul semnelor“, a povestit Petre.
Statul românu nu i-a oferit șansa de a susține examenul de Bacalaureat în limbajul semnelor. Iar în această situație se află 90% dintre persoanele cu o asemenea dizabilitate.
„Vreau să nu mai existe piedici în dezvoltarea noastră. Să existe interpreţi în orice instituţie publică, poliţie, spital, etc. Să se respecte drepturile noastre fundamentale!“, a spus Petre Dobre.
În România sunt 23.443 de mii de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 1.716 sunt copii, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).
Un al doilea obiect interstelar, descoperit în sistemul nostru solar şi botezat 2I/Borisov... O studentă la Arte a antrenat un șobolan să picteze cu propriile picioare! Fotografiile cu micul artist au devenit viral...