Descoperirea a fost facuta de echipa doctorului Yury Shtyrov dupa ce au conectat electrozi la 16 voluntari sanatosi, pentru a le monitoriza activitatea cerebrala.
Mai intai au inregistrat pulsurile generate atunci cand voluntarii au ascultat un cuvant cunoscut. Apoi cei care au participat la studiu au ascultat, de mai multe ori, un cuvant inventat.
Initial creierul a trebuit sa lucreze din greu pentru a recunoaste noul cuvant. Insa, dupa 160 de repetitii, pe parcursul a 14 minute, noile "carari" ale memoriei erau la fel cu cele familiare, a precizat dr. Shtyrov.
"Ceea ce sugereaza acest lucru este ca exercitiul in cazul invatarii unei limbi straine este important. Orice ajutor, oricat de mic, contribuie la asta. Doar ascultarea / perceptia unui cuvant este de ajutor", a explicat dr. Shtyrov.
Totusi, el si colegii sai nu au lucrat la aceasta tehnica pentru a-i ajuta pe oameni sa invete o lilmba straina, ci pentru a ajuta pacientii care au suferit un atac cerebral sa poata vorbi din nou.
"Acest studiu sugereaza faptul ca o reabilitare rapida poate fi posibila daca tratamentele pentru oamenii care au suferit un atac cerebral, sunt indreptate catre abilitatea creierului de a crea rapid acele carari ce ajuta memoria", a mai spus doctorul Shtyrov.
Foto: Hepta