- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cel care a confirmat aceasta bizara „lege" este Robert Matthews. El demonstreaza ca acest lucru este legat de... constantele fundamentale ale naturii! Pentru aceasta „descoperire traznita", lui Robert Matthews i-a fost acordat premiul IgNobel pentru fizica in 1996.
Matthews, fizician englez la universitatea din Aston, membru al Royal Astronomical Society si al Royal Statistical Society a luat insa lucrurile in serios si a efectuat un studiu detaliat pe care l-a prezentat in revista de fizica, „European Journal of Physics".
Matthews sustine ca majoritatea persoanelor cred ca probabilitatea mai mare ca felia de paine sa cada cu partea unsa pe pamant este legata de asimetria data de prezenta untului pe una dintre cele doua fete ale bucatii de paine. Matthews spune insa ca aceasta asimetrie este foarte mica si nu poate avea efecte masurabile asupra probabilitatii initiale de 50%.
Dupa o serie de calcule matematice, concluzia la care a ajuns este destul de uimitoare: felia de paine cade cu o probabilitate mai mare pe partea unsa cu unt din cauza ... constantelor fundamentale ale naturii.
In 2001, Matthews a efectuat un alt studiu, pe circa 1.000 de elevi de la scoli diferite. Rezultatul a fost ca din 9.821 de caderi, circa 6.100, deci 62%, au fost cu fata unsa cu unt spre pamant, deci un rezultat mult mai mare decat cel 50% cat ar fi fost de asteptat.
In fiecare an, 10 premii IgNobel sunt acordate cercetatorilor sau personalitatilor care au obtinut rezultate traznite in diverse domenii - de la fizica la economie, biologie, medicina sau pace. De multe ori aceste descoperiri par inutile, sunt incredibile sau bizare si starnesc rasul.
Foto: rageyourwaythin.com