- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mendeleev era cel mai mic dintre cei 17 copii ai părinților lui, dintre care doar 14 au „supraviețuit ca să fie botezați”, creștini-ortodocși. Ceilalți au murit la scurt timp după naștere.
Lovituri imense pentru familie!
Familia numeroasă a lui Dmitri Mendeleev a primit o lovitură imensă. Tatăl și-a pierdut vederea și postul de profesor. Mama lui a fost nevoită să lucreze. A redeschis o fabrică de sticlă pe care o făcuse și o abandonase soțul ei.
Nu a durat mult, că familia lui Dmitri Mendeleev a primit o lovitură și mai grea. Tatăl lui a murit, când el avea doar 13 ani, iar fabrica redeschisă de mama lui a fost distrusă într-un incendiu.
Dmitri Mendeleev a rămas în grija mamei lui, care, în 1849, l-a plimbat prin Rusia, din Siberia până la Moscova, în speranța de a-l înscrie la Universitate. Nu a fost acceptat. Hotărâtă ca fiul ei să aibă un viitor, mama lui Mendeleev l-a dus în Sankt Petersburg, unde s-a și stabilit întreaga familie. Dmitri s-a înscris la Institutul Pedagogic de aici, în 1850.
A fost încercat de o boală grea
După absolvire, tânărul Dmitri Mendeleev s-a îmbolnăvit de tuberculoză. A fost nevoit să se mute în Peninsula Crimeea, pe coasta de nord a Mării Negre, în 1855. Acolo, a lucrat ca profesor de știință. S-a întors în Sankt Peresburg trei ani mai târziu, perfect sănătos.
S-a căsătorit cu Feozva Nikitichna Leshcheva pe 27 aprilie 1862, tot în Sankt Petersburg, oraș în care a devenit doctor în știință și pe care l-a transformat, în timp, într-un centru de cercetare în chimie.
Dimitri Mendeleev a publicat în anul 1869 ceea ce avea să fie primul tabel periodic recunoscut la nivel mondial. Acesta și-a realizat tabelul astfel încât să ilustreze tendințele periodice pe care le prezentau proprietățile elementelor cunoscute la acea vreme. Folosindu-se de această teorie, Mendeleev a prezis unele proprietăți ale elementelor încă nedescoperite, care păreau să lipsească din tabel. Majoritatea predicțiilor s-au dovedit a fi adevărate pe măsură ce noi elemente au fost descoperite. De atunci, tabelul periodic al lui Mendeleev a fost dezvoltat și corectat, întrucât noi elemente au fost sintetizate sau descoperite.
Ideea i-a venit lui Dmitri Mendeleev în 1867, când lucra la un manual pentru cursul său, „Principiile Chimiei” și încerca să clasifice elementele după proprietățile lor chimice. El ar fi susținut că a visat tabelul periodic.
Tabelul periodic al elementelor, acum numit și tabelul periodic al lui Mendeleev, cuprinde într-o formă tabelară toat eelementele chimice, aranjate în funcție de numărul lor atomic, adică după numărul de protoni dintr-un atom, și în funcție de configurația electronică și unele proprietăți chimice recurente. Acest aranjament conduce la identificarea anumitor „tendințe periodice”, astfel că elementele din aceeași grupă au proprietăți chimice asemănătoare.