Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Tabelul periodic, construit pe două tragedii imense! Mendeleev a suferit cumplit, înainte de a rămâne în istorie! Mama lui a fost disperată!

Dmitri Ivanovich Mendeleev s-a născut pe 8 februarie 1834, lângă Tobolsk, în Siberia. Tatăl lui era directorul unei școli și profesor de arte, politică și filosofie. Mama lui provenea dintr-o familie cunoscută de comercianți, fondatori ai primei tipografii siberiene.

Dimitri Mendeleev

Mendeleev era cel mai mic dintre cei 17 copii ai părinților lui, dintre care doar 14 au „supraviețuit ca să fie botezați”, creștini-ortodocși. Ceilalți au murit la scurt timp după naștere.

Lovituri imense pentru familie!

Familia numeroasă a lui Dmitri Mendeleev a primit o lovitură imensă. Tatăl și-a pierdut vederea și postul de profesor. Mama lui a fost nevoită să lucreze. A redeschis o fabrică de sticlă pe care o făcuse și o abandonase soțul ei.

Nu a durat mult, că familia lui Dmitri Mendeleev a primit o lovitură și mai grea. Tatăl lui a murit, când el avea doar 13 ani, iar fabrica redeschisă de mama lui a fost distrusă într-un incendiu.

Dmitri Mendeleev a rămas în grija mamei lui, care, în 1849, l-a plimbat prin Rusia, din Siberia până la Moscova, în speranța de a-l înscrie la Universitate. Nu a fost acceptat. Hotărâtă ca fiul ei să aibă un viitor, mama lui Mendeleev l-a dus în Sankt Petersburg, unde s-a și stabilit întreaga familie. Dmitri s-a înscris la Institutul Pedagogic de aici, în 1850.

A fost încercat de o boală grea

După absolvire, tânărul Dmitri Mendeleev s-a îmbolnăvit de tuberculoză. A fost nevoit să se mute în Peninsula Crimeea, pe coasta de nord a Mării Negre, în 1855. Acolo, a lucrat ca profesor de știință. S-a întors în Sankt Peresburg trei ani mai târziu, perfect sănătos.

S-a căsătorit cu Feozva Nikitichna Leshcheva pe 27 aprilie 1862, tot în Sankt Petersburg, oraș în care a devenit doctor în știință și pe care l-a transformat, în timp, într-un centru de cercetare în chimie.

Dimitri Mendeleev a publicat în anul 1869 ceea ce avea să fie primul tabel periodic recunoscut la nivel mondial. Acesta și-a realizat tabelul astfel încât să ilustreze tendințele periodice pe care le prezentau proprietățile elementelor cunoscute la acea vreme. Folosindu-se de această teorie, Mendeleev a prezis unele proprietăți ale elementelor încă nedescoperite, care păreau să lipsească din tabel. Majoritatea predicțiilor s-au dovedit a fi adevărate pe măsură ce noi elemente au fost descoperite. De atunci, tabelul periodic al lui Mendeleev a fost dezvoltat și corectat, întrucât noi elemente au fost sintetizate sau descoperite.

Ideea i-a venit lui Dmitri Mendeleev în 1867, când lucra la un manual pentru cursul său, „Principiile Chimiei” și încerca să clasifice elementele după proprietățile lor chimice. El ar fi susținut că a visat tabelul periodic.

„Am visat un tabel în care toate elementele cădeau la locurile lor, așa cum trebuie. Când m-am trezit, l-am trecut repede pe o bucată de hârtie. Am făcut o singură corectură ce mi s-a părut ulterior necesară”, ar fi spus Mendeleev.

Tabelul periodic al elementelor, acum numit și tabelul periodic al lui Mendeleev, cuprinde într-o formă tabelară toat eelementele chimice, aranjate în funcție de numărul lor atomic, adică după numărul de protoni dintr-un atom, și în funcție de configurația electronică și unele proprietăți chimice recurente. Acest aranjament conduce la identificarea anumitor „tendințe periodice”, astfel că elementele din aceeași grupă au proprietăți chimice asemănătoare.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro