Celebru pentru teoriile sale cu privire la găurile negre, astrofizicianul britanic Stephen Hawking devine din ce în ce mai cunoscut și pentru avertismentele pe care le-a făcut cu privire la amenințările cu care se va confrunta umanitatea în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat.
Stephen Hawking suferă de o maladie neuronală motorie similară sclerozei laterale amiotrofice (ALS) și de foarte mult timp a rămas paralizat și nu poate vorbi decât cu ajutorul unui sintetizator de voce. Starea precară a sănătății nu l-a oprit, însă, pe celebrul profesor de la Universitatea Cambridge să-și continue activitatea de cercetare. El a făcut o serie de comentarii cu privire la pericolele cu care se va confrunta omenirea pe termen mediu și îndepărtat.
Una dintre amenințări este reprezentată de dezvoltarea Inteligenței Artificiale (sau AI). Hawking face parte dintr-un grup restrâns de oameni de știință care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul Inteligenței Artificiale. Acest tip de inteligență a mașinilor ar putea într-o zi să o egaleze sau chiar să o depășească pe cea umană, fapt ce ar putea declanșa un scenariu apocaliptic de tipul celor exploatate deja de Hollywood în filme precum "Matrix" sau "Terminator". "Dezvoltarea unei inteligențe artificiale complete ar putea însemna sfârșitul speciei umane", declara Hawking pentru BBC în decembrie 2014, potrivit agerpres.ro.
O altă amenințare planează asupra societății umane încă de la începuturi: agresivitatea umană. Dacă mașinile pe care le construim nu ne vor ucide, am putea ca noi să le folosim pentru a face acest lucru. Stephen Hawking este convins că agresivitatea umană poate duce la distrugerea întregii civilizații. Fizicianul a făcut un tur al Muzeului Științelor de la Londra în compania unui câștigător al unui concurs, Adaeze Uyanwah, un profesor în vârstă de 24 de ani din California, al cărui premiu a fost tocmai întâlnirea cu celebrul astrofizician. Atunci când Uyanwah l-a întrebat ce defect uman ar dori să schimbe dacă ar putea, Hawking a răspuns: "Mi-ar plăcea să corectez agresivitatea umană. Chiar dacă ne-a oferit șansa de a supraviețui pe când nu ieșisem încă din peșteri, pentru a dobândi mai multă hrană, teritorii sau partenere pentru reproducere, agresivitatea în prezent amenință să ne distrugă pe toți".
Cea de-a treia amenințare importantă cu care se va confrunta omenirea este cea legată de viața extraterestră. Încă din 2010, Stephen Hawking avertiza că, dacă există viață extraterestră inteligentă, s-ar putea să nu fie tocmai prietenoasă cu oamenii. "Dacă vom fi vizitați de extratereștri, cred că urmările vor fi similare debarcării lui Cristofor Columb în America, eveniment care nu a mers tocmai bine din punctul de vedere al indigenilor americani", a susținut Hawking într-unul din episoadele seriei "Into the Universe with Stephen Hawking", realizată de Discovery Channel.
Civilizațiile extraterestre avansate ar putea deveni nomade prin Univers, căutând să cucerească și să colonizeze orice planetă le iese în cale. "Dacă așa stau lucrurile, pentru ei ar fi important să exploateze resursele fiecărei planete pentru a putea construi și mai multe nave stelare pentru a-și putea continua drumul prin Univers. Cine știe care ar putea fi limitele unei astfel de civilizații?"
Sursa: agerpres.ro
Horoscopul iubirii pentru anul 2016: Zodiile care riscă să ajungă la divorţ şi ce se întâmplă cu relaţiile de lungă dura... Barba lui Arsenie Boca, scoasă la vânzare pe internet! Cât cere un călugăr pe ea!...