Antena Căutare

Trusa de scris folosita de Hitler pentru a semna Acordul de la Munchen, vanduta cu 423.000 de dolari

O trusa de scris din alama, avand gravate pe ea literele "A" si H", folosita de Adolf Hitler pentru a semna Acordul de la Munchen din 1938, a fost vanduta cu 423.000 de dolari, joi, la o licitatie organizata in Statele Unite ale Americii de casa Alexander Autographs, informeaza AFP.

Trusa de scris, ce contine mai multe calimari cu cerneala si este decorata cu simboluri naziste - vulturul si svastica -, a fost scoasa la vanzare in orasul Stamford din statul Connecticut si a fost achizitionata de un colectionar de pe coasta de vest a Statelor Unite.

Expertii casei Alexander Autographs au declarat, pe 30 noiembrie, ca acest set, al carui design a fost conceput chiar de Hitler si a carui autenticitate a fost confirmata, ar putea fi vandut pentru o suma cuprinsa in intervalul 500.000 - 600.000 de dolari.

Fotografii istorice ii arata pe Hitler, Benito Mussolini, premierul britanic Neville Chamberlain si pe presedintele Consiliului francez Edouard Daladier, in apropierea acestei truse de scris, in timpul semnarii Acordului de la Munchen, pe 30 septembrie 1938.

Potrivit casei de licitatii Alexander Autographs, soldatii condusi de John L. McConn, locotenent in armata americana, insarcinati cu paza biroului privat al lui Hitler, in primavara anului 1945, au gasit diverse obiecte in pivnita casei unde au fost depozitate din motive de securitate. In afara setului de scris, acolo se aflau pistoale decorate cu bijuterii, un inel mare de aur cu rubine, dar si multe opere de arta furate.

"Ca toti militarii americani, McConn voia sa se intoarca acasa cu un suvenir de razboi si si-a insusit trusa de scris, a pus-o intr-o cutie mai mare si i-a trimis-o tatalui sau in Texas", a precizat comisarul licitatiei.

Acordul de la Munchen a marcat reculul democratiilor occidentale, care, temandu-se de izbucnirea unui razboi, i-au permis lui Hitler sa anexeze teritoriile sudete. In acest fel, acordul l-a incurajat de fapt pe Hitler sa invadeze Polonia si sa declanseze cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in anul urmator (1939).

Citeste si Jurnalul!

Monitoarele cu touch screen, utilizate si de maimute... Cea mai veche saltea din lume are 77.000 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x