O filmare uimitoare a fost publicată recent de o agenție guvernamentală din Brazilia, în imagini fiind surprins un bărbat indigen care a trăit singur în jungla amazoniană timp de cel puțin 22 de ani, după ce apropiații săi au fost uciși.
Aproape dezbrăcat și lovind puternic trunvhiul unui copac cu un topot, bărbatul, care ar avea peste 50 de ani, nu a mai fost filmat niciodată atât de aproape, și pare să aibă o sănătate de fier.
„Se simte foarte bine, vânează, întreține câteva plantații de papaya și porumb. Are o sănătate bună și este în formă, făcând atât de multă mișcare”, a spus Altair Algayer, un coordonator al agenției guvernamentale pentru indigeni Funai din Brazilia, care are sediul în statul Brazilian Rondônia.
Altair Algayer a fost alături de echipa care a filmat bărbatul de la distanță.
Se crede că acest bărbat este singurul supraviețuitor al unui trib izolat.
El supraviețuiește vânând porci sălbatici, păsări și maimuțe, folosind un arc cu săgeți. Bărbatul obișnuiește să își prindă prada în capcană – în găuri ascunse în pământ, pline cu dale ascuțite de lemn. El și tribul său au fost cunoscuți pentru că săpau găuri. În plus, hamacul băbratului este atârnat peste o astfel de groapă în locuința lui.
Fermieri și trăietori de lemne au ucis și expulzat populațiile indigene din această zonă în perioada anilor 1970 – 1980, iar acest bărbat ar fi singurul supraviețuitor al unui grup de șase persoane. Apropiații săi au fost uciși de fermieri în anul 1995.
Prima dată, bărbatul a fost identificat în 1996, iar de la acel moment a fost monitorizat de Funai. O imagine cu fața lui a fost filmată în 1998 și prezentată în documentarul Brazilian „Corumbiara”.
Funai are o politică de evitare a contactului cu grupuri isolate și protejează zona în care se află bărbatul, încă din anii 1990. Rezervația indigenă Tanaru a fost construită legal în 2015. Topoare, macete și semințe plantate în mod obișnuit de indigeni au fost lăsate în zonă pentru a le găsi acest bărbat, potrivit lui Algayer. Însă, acest bărbat refuză să aibă vreo legătură cu societatea mainstream.
„Îi înțeleg decizia. Este semnul lui de rezistență și modul lui de a-și exprima resentimentele, după tot ce a trăit”, a spus Algayer.
Fiona Watson, directorul pentru cercetare și advocacy la Survival International, un grup non-profit care lucrează pentru protejarea indigenilor, a descris imaginile drept „extraordinare”, în contextual în care suprafața de 8.070 de hectare de pădure protejată în care trăiește bărbatul este complet încojurată de ferme și crescătorii.
„Funai are datoria să arate că acest bărbat trăiește și este bine. Cel mai important lucru este că Funai a reușit să își păstreze teritoriul”, a spus Fiona Watson.
Supraviețuitorii grupurilor indigene din regiune au descries cum fermierii i-au împușcat în spate în timp ce ei erau goniți din sate, potrivit lui Watson. În 2005, Fiona Watson s-a alăturat misiunii Funai pentru a conserva gropile pe care le-a săpat bărbatul în teritoriul lui, casa lui și plantațiile lui.
„Faptul că el încă este în viață îți dă speranță. Este simbolul suprem al speranței”, a spus Watson.
Specialiștii Funai cred că există 113 de triburi necontactate care trăiesc în Pădurea Amazoniană din Brazilia, dintre care 27 de grupuri au fost confirmate – iar un trib trăiește în afara acesteia. De asemenea, existau 15 triburi necontactate în Peru și altele în Bolivia, Ecuador și Columbia.
Magia Zilei, cu Mihai Voropchievici. Posesorii prenumelor care încep cu litera „W”: "Detestă rutina şi caută în per... Au riscat să declanșeze un blestem egiptean CUMPLIT, vechi de 2.000 de ani! Ce au descoperit i-a înghețat! - FOTO...