Antena Căutare

Singur în mijlocul oceanului. Povestea românului care a traversat Atlanticul într-o barcă

Singur în mijlocul oceanului. Povestea românului care a traversat Atlanticul într-o barcă

Povestea românului care a traversat Atlanticul într-o barcă

Un român din Vatra Dornei este printre puținii, dacă nu chiar singurul, român care a acceptat provocarea de a traversa singur Atlanticul într-o barcă.

Prima dată pe mare, la 20 de ani

Dorel Nacou s-a născut în satul Ostra, din județul Suceava, iar pasiunea sa față de navigat s-a dezvoltat de la vârsta de 20 de ani când a plecat în Franța să lucreze pe un șantier naval. În Marsilia a ieșit în larg pentru prima dată, întrucât el nu văzuse marea până atunci se ocupase cu crescutul oilor la stână, relatează romanialibera.ro.

„Aveam rolul numărul 1, eram persoana care gira toată plaja din fața bărcii, toate velele atunci când ai vântul strâns și toate spinekerele atunci când ai vântul în pupă”, spune Nacou.

Articolul continuă după reclamă

Regata Mini-Transat 2017 La Boulangere

Vreme de 10 ani a participat la mai multe competiții pe mare organizate în zonă, iar într-o zi s-a hotărât să participe și el la un regat solitar, Regata Mini-Transat 2017 La Boulangere, Clasa Mini-Proto. Traversarea Atlanticului era o provocare, pe care românul a fost gata să o accepte, dar, bineînețeles, călătoria de peste 4.500 de mile a întâmpinat mai multe obstacole.

„În prima noapte când am plecat din Las Palmas, pe la ora 2 noaptea, am rupt catargul. Am vrut să mă odihnesc și am pus barca pe pilot automat. O școtă nu a fost bine legată, a venit o rafală de vânt din spate și atunci s-a rupt catargul”

Regulile au fost stricte, motorul și telefonul nu aveau ce să caute pe barcă, însă i-a fost permisă o escală de trei zile prin care a putut să repare catargul. Deși, a avut parte de probleme încă de la început, acest lucru nu a fost un impediment pentru Dorel Nacou, a decis să continue cursa, cu toate că rivalii săi au avansat cu cel puțin 900 de mile.

,,Voiam însă să mă duc până la capăt, să nu abandonez. Am plecat de acolo, nu am avut vânt așa de mult. Am ajuns la Capul Verde și acolo mi-a apărut o fisură pe catargul pe care îl reparasem. Nu puteam să folosesc barca 100%”, spune Dorel Nacou. O barcă de acest tip poate ajunge până la 20 de noduri, adică circa 36 de kilometri pe oră. Viteza medie înregistrată de român a fost de 4,88 noduri/h”, a spus românul.

Singur în mijlocul oceanului

Zilele petrecute în barcă au fost dificile, neavând un pat a fost nevoit să doarmă încovoiat într-un colț al bărcii, mesele erau alcătuite din conserve și mâncare la plic, încălzite la un reșou. Acesta spune că a fost dificil când s-a întors acasă deoarece a fost nevoit de câteva săptămâni pentru a se acomoda din nou, având parte de nopți nedormite.

,,Mi-a luat trei săptămâni să mă obișnuiesc. Câteva zile, casa, deși pe uscat, pare să se învârtă cu tine.”, declară Dorel Nacou.

Ioan Florea, alpinistul român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăpostu... O girafă ALBĂ ca spuma laptelui și puiul ei, la fel de alb, măcelăriți! Era un cuplu UNIC în lume! Foto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x