Antena Căutare

Un bijutier este cel mai tare inventator al secolului XX! Găselnița lui a ajutat o lume întreagă! Vezi despre ce e vorba

O avem cu toţii în bucătărie şi ni se pare ceva firesc... Dar, lucrurile nu stăteau la fel la început de secol XX. Pâinea feliată a fost inventată acum 86 de ani, în 1928, de către bijutierul Otto Frederick Rohwedder, din Iowa, S.U.A. Acesta a construit o maşinărie ce felia și ambala pâinea, automat, lucru inovator la aceea vreme

O avem cu toţii în bucătărie şi ni se pare ceva firesc... Dar, lucrurile nu stăteau la fel la început de secol XX. Pâinea feliată a fost inventată acum 86 de ani, în 1928, de către bijutierul Otto Frederick Rohwedder, din Iowa, S.U.A. Acesta a construit o maşinărie ce felia și ambala pâinea, automat, lucru inovator la aceea vreme

Prima încercare dateză din 1912, când bijutierul locuia în Missouri, alături de soţia şi cei doi copii ai săi. Rohwedder a crezut atât de mult în idee, încât şi-a vândut cele trei magazine de bijuterii pe care le deţinea, pentru a investi bani în invenţia lui.

Primul prototip al aparatului ţinea feliile de pâine la un loc prin nişte ace metalice pentru pălării. O metodă nepopulară printre brutării la acea vreme, deoarece acele cădeau regulat. Din păcate, în urma unui incendiu, aparatul a fost distrus şi nu s-a mai putut recupera nimic. Inventatorul însă, nu s-a dat bătut şi a început să caute fonduri şi investitori pentru un nou proiect. Pentru că nu avea bani, Rohwedder a început să lucreze ca agent de investiţii spre a-şi putea susţine financiar familia.

Zeci de încercări

Articolul continuă după reclamă

În 1927, bărbatul a venit cu un nou aparat. Acesta nu numai că felia pâinea, dar şi o împacheta în hârtie, pentru a o menţine proaspătă.

La început, brutarii au fost sceptici când au auzit de "minune" lui Rohwedder, dar un prieten, Frank Bench, a cumpărat noua maşinărie şi a scos pâinea feliată la vânzare. Nimeni nu se aştepta la un asemenea succes. Peste noapte, veniturile brutarului s-au dublat.

În numai cinci ani, 80 la sută dintre brutăriile din America vindeau pâinea gata tăiată.

O perioadă mai dificilă, care aproape că a dus la dispariţia ei, a fost cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La 18 ianuarie 1943, oficiali ai guvernului american au explicat că “pâinea feliată necesită un ambalaj mai greu pentru a nu se usca, faţă de cea nefeliată.
În urma interdicţiei, nicio brutărie din New York nu mai avea voie să vândă noua pâine. Cu toate acestea, în numai două luni, guvernul şi-a dat seama că banii economisiţi din ambalaj nu sunt atît de mulţi, astfel că interdicţia a fost ridicată.

În zilele noastre, la 86 de ani de la apariţia ei, abia ne mai gândim la confortul pe care pâinea feliată ni-l conferă: un sandviş sau o felie de pâine prăjită poate fi mult mai la îndemâna noastră acum. De asemenea, odată cu succesul invenţiei lui Rohwedder au început să crească şi vânzările la aparatele de prăjit pâine.

FOTO: Plângi fără să vrei! Astea sunt cele mai EMOŢIONANTE IMAGINI din ISTORIE... Săgetătorii fac greșeli pentru care vor plăti scump! Horoscopul zilei de 8 iulie, cu Camelia Pătrășcanu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x