Stai în București sau în alt oraș mare? Nivelul de poluare atinge cote alarmante în România, susțin specialiștii, nu doar din pricina traficului, dar și a prafului și a altor factori.
În ceea ce priveşte situaţia oraşelor mari din Europa, pe poziţia a patra în topul celor mai poluate capitale se găseşte Bucureştiul, întrecut doar de Istanbul, Varşovia şi Budapesta.
Un studiu recent, realizat de cercetătorii americani și publicat pe thelancet.com relevă faptul că traiul de zi cu zi într-un oraș poluat favorizează riscul de apariție a bolilor de oase, acestea devenind mult mai fragile, lucru ce poate da naștere oricând unor ”fracturi devastatoare”.
Studiul a fost realizat pe un eșantion uriaș, de nouă milioane de persoane și a analizat legătura directă între emisiile automobilelor și scăderea densității osoase.
"Decenii de cercetare atentă au documentat riscurile de sănătate legate de aerul poluat, de la bolile cardiovasculare și respiratorii, cancer, dificultăți cognitive, și până la recenta constatare – osteoporoza", explică Dr. Andrea Baccarelli, unul dintre autorii studiului.