Chiar dacă, uneori, simțim că nu mai avem aer din cauza greutăților care ne apasă și am vrea să părăsim țara, nu putem să nu avem inima plină de mândrie, când vine vorba despre frumusețea peisajelor pe care aceasta ni le oferă. Peisaje care ne-au făcut cunoscuți peste hotare și pentru care o mulțime de turiști revin în România.
Se pare că bogăția naturală cu care poporul român a fost înzestrat este completată de un tunel cu cascade subterane, vechi de peste 260 de ani, descoperit în România. În număr de trei, acestea au o înălţimi între 1 şi 4 metri, potrivit expressdebanat.ro.
De câteva sute de ani, sub aşezarea din Oraviţa, zace în întuneric o adevărată lume medievală. Este vorba despre o reţea de tuneluri care se întinde pe distanțe lungi, pe sub străzi și casele oamenilor.
Deși face parte din monumetele noastre istroice, traseul pare să fie o enigmă, nimeni nu îl cunoaște cu exactitate, fiind un real labirint.
Lumea medievală din adâncuri
Lumea medievală din adâncuri
Construit între 1733 şi 1754, timp de 21 de ani, tunelul avea rolul de a drena apele pârâului Oraviţa, afluenţii acestuia şi apele menajere ale gospodăriilor din localitate. Cuprinde cinci sectoare, fiecare cu o lungime între 100 de metri şi 2 km. Acesta a fost realizat din lespezi de calcar, iar pe alocuri din blocuri de tuf calcaros sau cărămidă, scrie expressdebanat.ro.
Cel mai spectaculos şi mai lung tronson este situat în apropiere de barajul Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri și prezintă mai multe ramificaţii şi ieşiri la suprafaţă. Pe anumite zone, podeaua este construită din dale de piatră, ce s-au păstrat foarte bine.
Potrivit expressdebanat.ro, tunelul necesită reparaţii pentru a putea fi integrat în planurile de dezvoltare turistică ale Primăriei Oraviţa.
Obiectiv turistic al Oraviței
Amenajarea acestuia ar putea oferi un important obiectiv turistic regiunii și un simbol local, scrie expressdebanat.ro. „Se fac măsurători pentru intabulare, astfel încât tunelul să intre în patrimoniul orașului Oravița pentru a putea fi reabilitat.
În zona Teatrului Mihai Eminescu este prăbușit pe anumite porțiuni, de mai bine de zece ani, iar pe alocuri sunt probleme similare. Urmează a fi făcută o evaluare, să vedem dacă îl vom reabilita din resurse proprii sau fonduri europene. De asemenea, pentru că are valoare istorică intenționăm să amenajăm o suprafață pentru a atrage turiști”, a declarat edilul-șef al orașului pentru expressdebanat.ro.
Sursa: expressdebanat.ro