- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nicolae Ceauşescu a fost unul dintre cei mai controversaţi lideri români. Pe lângă informaţiille "fabricate" despre viaţa soţilor Ceauşescu, ulterior, au fost dezvăluite şi detalii mai puţin ştiute în rândul poporului.
Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în comuna Scorniceşti, din judeţul Olt. Din cauza condiţiilor de trai sărace, copilul Nicolae a reuşit să termine la şcoala satului doar primele patru clase, iar la vărsta de 11 ani şi-a părăsit locul natal şi a început să lucreze în Bucureşti ca ucenic de cizmar. În 1933 a devenit membru al Uniunii Tineretului Comunist din România şi până la vârsta de 26 de ani a fost arestat de cinci ori şi a făcut şapte ani de închisoare.
În închisoare a devenit protejatul viitorului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. În 1968 el a refuzat ca România să participe la intervenţia trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia şi astfel a atras simpatia liderilor vestici. Primirea sceptrului prezidenţial a însemnat un moment deosebit de important pentru Nicolae Ceauşescu. La scurt timp, Salvador Dali i-a trimis preşedintelui comunist o telegramă plină de ironie, satirizând astfel momentul apariţiei sceptrului.
Nicolae Ceauşescu a fost singurul român care s-a plimbat cu caleaşca Reginei Elisabeta a II-a. Deşi presa română şi cea din Anglia au scris la acea vreme cuvinte de laudă la adresa vizitei prezidenţiale, evenimentul este prezentat diferit într-o carte a unui celebru scriitor. Regina Elisabeta a II-a le-ar fi povestit unor prieteni că în timpul plimbării soţilor Ceauşescu prin grădina palatului ea ar fi preferat să se ascundă în tufişuri pentru a evita discuţiile cu ei.
Cu câteva zile înainte de a fugi din Bucureşti, Nicolae Ceauşescu spera ca prin intervenţia în forţă a autorităţilor să oprească manifestările de amploare ce izbucniseră în decembrie 1989 pe teritoriul României. Ordinele prin care spera că se va întâmpla acest lucru sunt cuprinse într-o serie de stenograme ataşate la dosarul în care anchetatorii români investighează evenimentele de acum 27 de ani.