Pătrunjelul este o plantă foarte comună în România, folosită în general la supe și mâncăruri. Puțini oameni știu câte beneficii are pătrunjelul pentru sănătate și câte afecțiuni poți trata cu minunata plantă verde și aromată.
Pătrunjelul este o plantă folosită în scopuri culinare și curative, faimoasă pentru numărul mare de antioxidanți și fitonutrienți la 100 de grame. Această plantă bianuală cu aromă puternică provine din zona Mediteranei și numele ei științific este Petroselinum Crispum.
Frunzele de pătrunjel se asemănă mult cu coriandrul, deși sunt mai mari și mai puțin aromate. Pătrunjelul crește în zona Mediterană, Europa de Est și America.
Pătrunjelul este una dintre plantele cu cele mai puține calorii la 100 de grame, anume 36 calorii. În plus, frunzele de pătrunjel au zero grăsimi și colesterol, dar sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre.
Pătrunjelul conține uleiuri volatile esențiale, printre care miristicină, limonen, eugenol și alfa-tujen.
Eugenolul prezent în pătrunjel are aplicații stomatologice, deoarece acționează ca un anestezic local și antiseptic pentru gingii și ajută organismul să lupte cu afecțiunile gingivale.
Pătrunjelul este bogat în antioxidanți de tip flavonoide și este o sursă bogată de potasiu, calciu, mangan, fier și magneziu.
Frunzele de pătrunjel aduc un aport semnificativ de vitamine antioxidante: vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, vitamina K, folați, zeaxantină, luteină și criptoxantină.
Dintre acestea ultimele, zeaxantina ajută organismul în caz de degenrescență maculară cauzată de înaintarea în vârstă și menține retina sănătoasă mai mult timp.
În plus, pătrunjelul este o sursă notabilă de acid pantoteic (vitamina B5), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), piridoxină (vitamina b6) și tiamină (vitamina B1). Toate aceste vitamine ale complexului b joacă un rol important în metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, acționând ca niște co-enzime, scrie unica.ro.