Antena Căutare

Alegeri parlamentare: Pe listele electorale vor fi 18,2 milioane de romani. Cum, cine si unde voteaza

Duminica, 9 decembrie, au loc alegerile parlamentare. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), numarul total al alegatorilor de pe listele electorale este de 18,2 milioane, cu 44.000 mai putin decat la alegerile locale din iunie.

Alegeri parlamentare: Pe listele electorale vor fi 18,2 milioane de romani. Cum, cine si unde voteaza
| intact images

Sectiile de votare se vor deschide la ora 7.00 si se vor inchide la 21.00. Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani impliniti in ziua alegerilor legislative. Ei trebuie sa se prezinte cu buletinul sau cu carte de identitate valablie, numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul. In schimb, nu pot vota alienatii mintal si detinutii care si-au pierdut drepturile electoral prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat. Votul se exercita in mod secret. Este interzis accesul concomitent a doua sau mai multe persoane in aceeasi cabina de vot precum si fotografierea buletinului de vot.

Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta.

Legea sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani impiedicarea unei persoane de a-si exercita dreptul de vot. De asemenea, sunt pedepsite si violarea secretului votului, darea sau primirea de mita electorala, votul multiplu, falsificarea rezultatului votului prin tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals.

Deputatii si senatorii sunt alesi in colegii uninominale potrivit principiului reprezentarii proportionale. Guvernul a delimitat prin hotarare 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.



Fostul deputat Alin Trasculescu a fost eliberat... Milioane de romani, asteptati la urne. Micul ghid al alegatorului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x