Candidatul USR-PLUS la algerile prezidenţiale, Dan Barna, prezintă zece teme pe care le propune în programul său, care vizează reforma constituţională, educaţia, sănătatea, economia, infrastructura, mediul, politicile sociale, politica externă şi apărarea, precum şi ordinea publică şi siguranţa naţională. El spune că preşedintele statului trebuie să fie mai implicat, activ, care contează şi este relevant pentru ca lucrurile să funcţioneze în România.
Barna a vorbit, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, despre cum arată, în viziunea sa, viitorul României ca stat.
"Sunt zece teme de program despre care o să vorbim de astăzi până la alegeri şi după aceea, care vizează reforma constituţională, educaţia, sănătatea, economia, infrastructura, mediul, politicile sociale, politica externă şi apărarea, precum şi ordinea publică şi siguranţa naţională. Pornim de la nişte premise pe care le experimentăm cu toţii, sunt premisele unui stat care nu mai funcţionează, sunt premisele unui stat cocoşat şi înrobit de clientelism, de birocraţie, de poziţii politizate până la cele mai joase paliere (...) Serviciile publice sunt astăzi de foarte proastă calitate, dramele pe care le-a trăit România în ultimul an cel puţin şi în ultimii ani dovedesc tocmai acest lucru, că serviciile publice care trebuie să asigure siguranţa cetăţeanului, sănătatea, educaţia nu mai funcţionează, sunt aproape blocate. Statul a devenit aproape un inamic al prosperităţii", a afirmat el.
Dan Barna a spus că se poate face ca lucrurile să funcţioneze în România.
"Putem să facem lucrurile să funcţioneze în România şi depinde doar de noi. Asta presupune să ai un preşedinte activ, implicat, prezent, care contează şi este relevant, pentru că deseori ni se spune că nu s-a putut şi nu se poate mai mult, când în realitate preşedintele unui stat şi preşedintele României este cea mai legitimă forţă politică din stat pentru că este o persoană votată de toţi cetăţenii. (...) Voi fi un preşedinte al României care va conta în dezvoltare, pentru că oamenii aşteaptă acest lucru", a susţinut el.
El a spus că propune o reformă constituţională pentru că preşedintele trebuie să fie implicat, să participe la şedinţele de guvern, la realizarea bugetului, să poată declanşa alegeri anticipate.
Potrivit lui Barna, un alt principiu al reformei constituţionale va fi "fără penali în funcţii publice", dar va fi avută în vedere şi o nouă lege a sănătăţii.
Sursa : news.ro
Klaus Iohannis, declarații: Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile, și când desemnează un prim-ministru... Guvernul se reuneşte luni în şedinţă pentru a aproba alocarea către primării a fondurilor din cadrul PNDL...