Antena Căutare

Bogdan Licu, aviz negativ de la CSM pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general

Procurorul Bogdan Licu a primit, luni, aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al PICCJ.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma derulării interviurilor programate, a avizat, luni, propunerile ministrului justiţiei de numire în funcţiile de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de procuror şef Secţie – Secţia urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se arată într-un comunicat transmis, luni după-amiază, de CSM.

Astfeş, Bogdan Dimitrie Licu a primit aviz negativ pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Maria Magdalena Militaru a primit aviz pozitiv pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar procuror Adriana Denisa Cristodor a primit, la rândul său, aviz pozitiv pentru funcţia de procuror şef Secţie – Secţia urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile de numire pentru ocuparea unor funcţii de conducere vacante în cadrul Ministerului Public, inclusiv nominalizarea lui Licu, au fost anunţate de Ministerul Justiţiei în 3 februarie.

Articolul continuă după reclamă

În aceeaşi zi, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, întrebat în legătură cu acuzaţiile de plagiat la adresa lui Bogdan Licu, că nu există niciun verdict oficial al unei autorităţi competente care să stabilească dacă procurorul general interimar Bogdan Licu a plagiat. El a apreciat că ar fi greşit să se facă judecăţi în această privinţă, înaintea unui verdict dat de o instituţie a statului român.

Întrebat dacă Bogdan Licu respectă criteriile de integritate, având în vedere că preşedintele Klaus Iohannis a spus că doreşte oameni integri în justiţie, ministrul a răspuns: "Până la proba contrarie, toate propunerile respectă aceste criterii”.

În 9 februarie, Grupul civic Reset Iaşi a cerut Secţiei pentru procurori a CSM să nu avizeze numirea lui Bogdan Licu în postul de prim-adjunct al Procurorului General, din cauza acuzaţiilor de plagiat, a notelor obţinute la examenul de licenţă şi a cazurilor Sorina şi Caracal. Conform grupului, Licu a obţinut nota 5 la examenul de licenţă la Drept penal şi nota 6 la Drept civil, iar la examenul de Bacalaureat a obţinut nota 5 la Limba română.

”În contextul audierilor din CSM anunţate pentru săptămâna viitoare, Reset adresează Secţiei de procurori a acestei instituţii o scrisoare prin care solicită să avizeze negativ propunerea de numire a dlui Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al Procurorului General”, anunţau reprezentanţii grupului.

”Bogdan Licu este implicat într-un caz de plagiat privind lucrarea sa de doctorat, a cărui anchetă a blocat-o prin diferite tertipuri, iar după apariţia scandalului a cerut retragerea titlului de doctor şi a recunoscut că nu a fost „suficient pregătit”. De asemenea, dl Licu este acuzat că a plagiat un articol publicat într-o carte şi a plagiat şi în proiectul managerial cu care a candidat la funcţia de prim-adjunct al Procurorului General în 2013, conform investigaţiilor jurnalistei Emilia Sercan”, scriu cei de la Reset.

Această acuzaţie este asociată, în opinia lor, cu notele mici obşinute de acesta la bacalaureat, la Limba Română, dar şi la examenul de licenţă de la Facultatea de Drept.

”Dacă nu era de ajuns, sau poate în strânsă legătură cu cele de mai sus, dlui Licu pare să nu-i fi plăcut prea mult şcoala: a obţinut nota 5 la examenul de licenţă la Drept penal şi nota 6 la Drept civil, iar la examenul de Bacalaureat a obţinut nota 5 la Limba română”, afirmă cei de la Reset Iaşi.

Ei îi reproşează lui Licu şi reacţia în cazurile Sorina şi Caracal.

”În cazul adopţiei Sorinei, după o îndelungă controversă cu autorităţile române, dl Licu a intervenit ca fata să nu plece din România, însă instanţa i-a respins solicitarea. Cazul Caracal, pe care dl Licu l-a gestionat din funcţia de Procuror General interimar, a relevat grave lacune şi semne de întrebare atât în ceea ce priveşte desfăşurarea anchetei, cât şi modul de comunicare”, consideră Reset Iaşi, subliniind că ”societatea are mari aşteptări din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei, dar şi de promotor al integrităţii şi profesionalismului în derularea actului de justiţie”.

Sursa : news.ro

Ciolacu: Cum să fie tensiuni când eram singurul candidat?... Gabriela Firea este în doliu! Mesajul primarului general al Capitalei despre tatăl său...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x