Antena Căutare

Camera Deputatilor a adoptat Legea pensiilor, în calitate de for decizional

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu. Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 70 de abţineri.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 70 de abţineri.

Marţi, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil pentru acest proiect. Comisiile au făcut unele modificări cerute de Curtea Constituţională. Astfel, s-a modificat definiţia stagiului minim de cotizare, fiind eliminată referirea la pensia de invaliditate.

De asemenea, a fost modificată definiţia pensionarului, în sensul că acesta este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege”, fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate. A fost reformulat şi articolul referitor la contribuabili sistemului public de pensii.

Articolul continuă după reclamă

Săptămâna trecută, Senatul a respins Legea pensiilor. Au fost înregistrate 65 de voturi ”pentru” şi 22 de abţineri, în condiţiile în care pentru adoptare ar fi fost necesare 68.

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări atunci că legea va trece de vot la Camera Deputaţilor. În 13 martie, Curtea Constituţională a declarat parţial neconstituţională Legea pensiilor, în urma sesizării formulate de PNL şi USR.

Prevederile neconstituţionale privesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă.

De asemenea, era instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale. Era instituită şi o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care ar fi generat situaţii în care persoanele în cauză sunt discriminate şi supuse unui dublu standard.

Sursa : news.ro

Curtea Constituţională a amânat sesizările PNL, USR şi ale lui Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse codurilor... Şerban Nicolae: În niciun caz nu am cum să-l susţin pe domnul Isărescu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x