Judecatorii Curtii au decis ca Executivul nu-si poate asuma raspunderea pe acest proiect intrucat nu se justifica ocolirea procedurii parlamentare, in cadrul Comisiilor de specialitate si in plenul fiecarei Camere, neexistand motive pentru adoptarea urgenta a proiectului.
"Asa fiind, Curtea considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art.75 din Constitutie, si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare in sensul celor aratate", se arata in decizia Curtii.
In plus, Curtea considera atunci ca o lege referitoare la domeniul Educatiei trebuie sa beneficieze sI de contributia "tuturor segmentelor sociale implicate".
"Curtea mai constata ca, potrivit Programului de guvernare 2009-2012, la cap.V figureaza Educatia ca o componenta esentiala a dezvoltarii durabile pentru orice societate.
A "asigura cadrul legal pentru exercitarea dreptului fundamental la invatatura", in acord cu noile realitati sociale, reclama o reflectare unitara, completa, sistematica si coerenta a domeniului, cu participarea tuturor segmentelor sociale implicate in acest proces, care nu poate inlatura criteriile circumscrise scopului enuntat mai sus", se mai arata in decizia Curtii, din 18 noiembrie 2009.
Sursa: Jurnalul National
Traian Basescu: Salariatii de la Finante nu au dreptul sa protesteze... Asumarea raspunderii pe Legea educatiei, in data de 28 octombrie...