- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Majoritatea organizatiilor judetene ale PNL au decis sa sustina candidatura lui Antonescu la un nou mandat de presedinte, acesta fiind perceput ca cea mai buna locomotiva electorala de care partidul dispune in acest moment. Surse liberale sustin ca in aceste deciziii de sustinere luate de fiecare filiala in parte a contat si faptul ca, in turneul facut in teritoriu Antonescu a lasat sa se inteleaga ca viitorul sau nucleu de conducere va fi compus in special din liderii de filialele cu performante la ultimele scrutinuri electorale.
In paralel, liderul PNL cauta sa fisureze frontul adversarilor votului pe liste, ofertandu-i cu functii in viitoare echipa de conducere. Potrivit surselor citate, liderul PNL de Ilfov, Marian Petrache a parasit aripa Tariceanu. La fel si Victor Paul Dobre. Ofertati au mai fost si Dan Motreanu si Teodor Athanasiu, care insa ar fi refuzat propunerile primite.
Tariceanu, in ofsaid?
Viziunea de conducere propusa de Antonescu la Congres lasa in afara factorului decizional atat pe fostii presedinti de partid, precum Mircea Ionescu Quintus si Calin Popescu Tariceanu, cat si mai important pe actualul prim-vicepresedinte al partidului, Ludovic Orban. Presat de vicepresedintii din teritoriu nemultumiti de modul in care Orban s-a implicat in alegerile interne ale unor filiale, Antonescu i-ar fi comunicat fostului sau aliat ca nu mai are cum sa se regaseasca in echipa pe care o va propune chiar daca se decide sa mentina functia de primvice.
Lista cu peste 30 de persoane
Presedintele PNL, Crin Antonescu, are de gand sa propuna la Congres votarea in bloc a unei liste cu peste 30 de liberali care vor compune viitorul Birou Politic Central al partidului. Cei 14-15 vicepresedinti vor avea o serie de atributii: strategie, relatii externe, organizare interna etc.
Sistemul uninominal de alegere ar urma sa fie pastrat doar pentru liderul de partid, Antonescu dorind chiar extinderea acestui proces de alegere prin implicarea tuturor membrilor de partid prin intermediul unui referendum intern.
De asemenea, Antonescu vrea ceva mai multa putere in PNL, drept de numire a viitorilor ministri si de revocare a lor si a altor colegi cu functii in partid si "o oarecare simplificare sau intarire a mecanismului presedinte-secretar general, in sensul ca BPC numeste sau revoca secretarul general la propunerea presedintelui".
Un loc, pentru un vot
Surse liberale sustin ca liderul PNL intentioneaza sa rezerve majoritatea locurilor din conducerea centrala a partidului pentru sefii organizatiilor judetene cu rezultate bune in alegerile prezidentiale. Din echipa de conducere a presedintelui PNL, Crin Antonescu vor face parte lideri marcanti ai partidului si fosti sustinatori ai lui Tariceanu, precum Radu Stroe, Varujan Vosganian, Relu Fenechiu (Iasi), Norica Nicolai, Romeo Stavarache (Bacau), Paul Victor Dobre (Galati), Dan Radu Rusanu, poreclit de proprii colegi "Unchesul", pentru influenta sa in partid, Florian Popa (Bihor), Diana Tusa sau Cristina Pocora.
Potrivit surselor citate, aproape 20 din cei 30 de membri ai viitorului Biroul Politic vor fi sefi de organizatii judetene. Printr-o astfel de strategie, Antonescu loveste mai multi iepuri dintr-o lovitura: ii cointereseaza ca sustinatori ai proiectului sau politic pe cei mai importanti lideri de filiale si, in acelasi timp, previne orice tentativa de picare prin vot a sistemul de alegeri prin motiuni.
Unii lideri locali mai au inca retineri
Ideile lui Antonescu pare a avea succesul scontat in teritoriu. La nivelul tuturor Conferintelor Extraordinare judetene organizate de filiale s-a decis ca delegatii sa primeasca mandat de sustinere a candidaturii lui Antonescu la sefia partidului. Doar o duzina de filiale au votat pentru mentinerea votului uninominal ca mod de accederela functiile de conducere, ingrijorate ca votul prin motiuni, in care liderul castigator isi impune echipa, risca sa lase pe dinafara o serie intreaga de lideri utili partidului, numai din considerentul ca nu fac parte din echipa Antonescu.
Partizanii lui Tariceanu si Ludovic Orban incearca se se foloseasca de aceste temeri pentru a alimenta in ultima vreme imaginea tendintelor autoritariste ale actualului lider de partid. Potrivit unor surse liberale, Antonescu este zugravit la nivelul filialelor de unii dintre adversarii sai chiar ca un "pui de dictator", acestia aratandu-se contrariati de incercarea presedintelui PNL de a controla excesiv conducerea partidului mai ales ca nu are, practic, contracandidat la congres.
Ideile lor nu prea prind insa la nivelul liderilor din teritoriu. Acestia sunt mai ingrijorati mai degraba de perspectivele deloc stralucite continut de avertismentul lui Antonescu care a amenintat recent ca ar renunta sa mai candideze la un nou mandat de presedinte in cazul in care votul pe liste nu va fi acceptat la Congres. Perceput ca singura "locomotiva electorala", care a adus partidului aproape 2 milioane de voturi la Congres, liberalii din filiale par sa fie dispusi sa treaca peste izul de santaj care invaluie anuntul lui Antonescu si sa-i puna pe tava sustinerea pentru proiectul propus.
Votul pe liste, inghitit cu noduri din lipsa de concurenta reala
Rand pe rand, aproape peste 20 de filiale si-au facut deja cunoscuta sustinerea prin vot pentru candidatura a lui Antonescu si motiunea sa. Filialele de Bacau, Iasi, Bihor, Hunedoara, Ilfov, Oradea, Buzau, Vrancea, Harghita, Arges, Caras-Severin, Brasov, Sibiu, Suceava, Covasna sunt doar cateva din organizatiile care si-au mandatat delegatii sa sprijine motiunea lui Antonescu.
In cateva filiale, taberele sunt inca impartite. PNL Mehedinti il va sustine pe Crin Antonescu la sefia partidului, dar la Congres liberalii mehedinteni sunt decisi sa isi dea votul si pentru alegerea uninominala a membrilor viitoarei echipe de conducere a PNL.
La nivelul PNL Arges exista o disputa in jurul celui mai potrivit mod de a candida, cu motiune, pe lista, sau uninominal, si avantaje cat si dezavantajele care le implica cele doua variante de vot. Dezavantajul votului pe lista ar fi acela ca ar putea bloca accesul in structurile de conducere ale unor colegi liberali sau poate chiar ar ascunde oameni care nu sunt foarte indicati pentru conducere. Avantajul ar rezida in asumarea in totalitate a actiunilor, cu succese si isuccese deopotriva, si-a explicat pozitia Ion Popa, vice PNL Arges.
Nici la nivelul PNL Prahova, apele nu sunt inca limpezite. Antonescu se bazeaza acolo pe influenta lui Teodor Melescanu si a propriei sale sotii, Adina Valean precum si pe sprijinul liderului formatiunii, Adrian Semcu. In schimb, presedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu-Quintus si parlamentara Adrian Saftoiu sunt cunoscuti pentru opozitia deschisa fata de problema votului pe liste.
Si Timisul este impartit in doua intre cele doua moduri de candidatura. Cristian Busoi si o treime dintre delegatii acestei filiale vor vota la Congres pentru pastrarea sistemului de candidatura uninominal, desi sustin candidatura lui Antonescu la sefia PNL.
Alaturi de principalii adversari ai listelor, Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban se afla si o duzina de organizatii judetene. Oltul condus de Ioan Ciugulea, Mehedintiul lui Liviu Mazilu, Teleormanul cu al sau Marin Almajan, Alba in frunte cu Teodor Atanasiu, Bistrita Nasaud, avandu-l ca sef pe Ioan Tintean si Girugiu, la carma caruia se afla controversatul Lucian Iliescu sunt cele mai importante filiale care sustin mentinerea candidaturilor individuale dar si a postului de primvicepresedinte, detinut in prezent de Ludovic Orban.