Sa incepem cu adaptarea la conditiile de austeritate trambitate de Guvern inca de anul trecut. Din ADS au plecat 62 de oameni, fiecare primind 72.000 de lei. Restructurarea unei agentii care ar fi putut ajunge directie in cadrul Ministerului Agriculturii ne-a costat din scurt peste un million de euro!
Cei disponibilizati au trebuit sa indeplineasca doar doua conditii: cel putin un an de vechime in agentie si un contract de munca incheiat pe o perioada nedeterminata. Angajatii au primit echivalentul a 24 de salarii compensatorii, prin contractul colectiv de munca, "intelept" intocmit, salariul mediu alocat fiind de 3.000 ron.
In contractul colectiv de munca, ce expira abia in toamna acestui an, este prevazut si dreptul la prima de vacanta, in valoare de 3.000 lei, indiferent de venit. De la referent la presedinte, fiecare beneficiaza de aceeasi suma, cu conditia unui concediu de cel putin 12 zile.
Anul trecut, prevederile legislative care ar fi trebuit sa reduca sporurile si sa impuna zile libere alocate bugetarilor au fost trecute de asemenea cu lejeritate de angajatii ADS.
Astfel, conducerea agentiei a gasit o solutie mai prietenoasa: ca sa nu reduca sporurile, in luna decembrie s-a luat o decizie prin care acestea au fost incluse in salariul de incadrare.
Modificarile au fost operate in cartile de munca. Sporurile se cifreaza in jurul procentului de 35%-50% din venit, sume deloc de neglijat.
La acea vreme, Ministerul de Finante a sesizat situatia si a avut loc o serie de discutii tensionate tocmai pentru stabilirea legalitatii acestei decizii, motiv pentru care, in luna ianuarie a anului 2010, cei de la ADS si-au luat salariile cu intarziere. Mai mult decat atat, pentru zilele libere obligatorii din noiembrie si decembrie s-a adoptat varianta reducerii fondului general de salarii, astfel incat nimeni nu a fost direct afectat.
La un an de la "tulburarile" de anul trecut, angajatii ADS nu se pot plange. Jurnalul National va prezinta culisele intensei activitati profesionale a ADS, fara de care Romania ar fi incapabila sa functioneze.
Tot articolul, in Jurnalul National
PDL a devenit brokerul Portului Constanta... Constantin Rotaru: "Partidul Comunist Roman se constituie intr-o speranta a romanilor"...