Antena Căutare

Kamala Harris este în lupta pentru președinția Statelor Unite ale Americii. Cine este și câte femei ocupă această funcție în lume

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială, Kamala Harris fiind nominalizată să-i ia locul. Iată ce înseamnă asta pentru întreaga lume.

Galerie
Cursă prezidențială istorică în Statele Unite ale Americii | GettyImages

Partidul democrat a rămas fără candidat, după retragerea lui Joe Biden. Kamala Harris a fost nominalizată drept următoarea candidată la președinție.

În mai puțin de patru luni, americanii își vor alege președintele. În acest moment critic pentru alegeri, Joe Biden s-a retras. Vicepreședintele în funcție a fost nominalizat în locul acestuia.

Citește și: Rusia impune interdicţie de călătorie personalităților din America și cetăţenilor. Kamala Harris şi Mark Zuckerberg sunt vizaţi

Cine este Kamala Harris, candidata la prezidențialele Statelor Unite ale Americii

Articolul continuă după reclamă

Kamala Harris este o figură emblematică în istoria Statelor Unite ale Americii. Aceasta este prima femeie vicepreședinte de culoare și cetățean american de origine asiatică într-o astfel de funcție.

Este a doua persoană la comandă de la Casa Albă, iar tranziția de putere dinspre Joe Biden spre Kamala Harris ar fi una lină. Înainte de a intra în politică, Kamala Harris a activat ca procuror.

Toate aceste lucruri i-ar putea da un real avantaj în fața lui Donald Trump, care a fost condamnat recent. În ciuda percepției multor americani în ceea ce privește noua candidatură a lui Trump, după tentativa de asasinare, acesta a crescut în sondaje.

Candidatura Kamalei Harris însă îi poate pune probleme reale lui Donald Trump.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Cred că a avut un rol esențial în abordarea unor probleme-cheie, cum ar fi drepturile de vot și reforma imigrației. (...) Ea a fost, de asemenea, cel mai puternic surogat al lui Biden pe probleme de acces la avort și de apropiere de comunitățile de culoare”, a declarat Nadia Brown, director al programului de studii despre femei și gen din cadrul Universității Georgetown, potrivit unei surse.

Citește și: Klaus Iohannis a anunțat de față cu vicepreședinteșe SUA, Kamala Harris, dacă este sau nu România o țintă a agresiunii ruse

Candidata din partea partidului democrat este fiică de imigranți. Tatăl, profesor de economie, este jamaican, iar mama, cercetătoare specializată în cancerul la sân, de origine indiană. De asemenea, părinții au militat întotdeauna pentru drepturi civice, iar Kamala Harris le-a călcat pe urme.

S-ar putea spune că viața ei este un bun exemplu de vis american împlinit. În 2020, conform sursei menționate anterior, aceasta declara că visează să devină prima femeie în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

A urmat cursurile Universității Howard, cunoscută pentru istoria sa. Respectiva universitate a fost înființată în Washington pentru studenții afro-americani în timpul segrgării.

Kamala Harris a făcut parte din frăția studenților de culoare Alpha Kappa Alpha.

Citește și: Breaking News! Vizită istorică a Kamalei Harris în România. Cum arată în partea de jos ținuta sobră a vicepreședintelui Americii

Aceasta a avut o carieră de succes în funcția de procuror. Ea a avut două mandate de procuror în San Franisco, între 2004 și 2011. După care a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei, între 2011 și 2017. Încă de atunci scria istorie, fiind prima femeie și, în același timp, prima persoană de culoare, care a ajuns la cârma serviciilor judiciare din cel mai populat stat american.

În luna ianuarie 2017, a depus, la Washington, jurământul în Senat, devenind astfel prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie.

Kamala Harris nu și-a retras sprijinul pentru Joe Biden. Acest lucru s-a văzut de-a lungul mandatului chiar și în situații delicate precum acordarea sprijinului necondiționat pentru Israel în comiterea genocidiului din Gaza, care încă este în desfășurare.

Citește și: Fiica vitregă a Kamalei Harris, fotografiată la plajă. Cum a fost pozată Emma Hemloff

Câte femei ocupă funcția de președinte în lume

Potrivit datelor ONU, începând cu 1 ianuarie 2024, femeile reprezintă 23,3% din membrii Cabinetului care conduc ministerele. În doar 15 țări, femeile dețin 50% sau mai mult din funcțiile de miniștri de cabinet. Conform sursei menționate, doar 18 țări au o femeie ca conducerea statului.

În condițiile de față, egalitatea de gen în cele mai înalte poziții de putere ar putea fi atinsă peste aproximativ 130 de ani.

Femeile care dețin funcții de ministru al vreunui cabinet activează în domenii care au legătură cu egalitatea de gen, familie, incluziune socială, dezvoltare socială, protecție socială sau afaceri indigen și minorități.

Citește și: De ce au purtat fostele Prime Doamne ale SUA mov la inaugurare. Secretul din spatele ținutelor care au fascinat întreaga lume

În Mexic s-a înregistrat un vot istoric în urma căruia Claudia Sheinbaum a devenit prima femeie președinte. Aceasta a deținut funcția de primar al capitalei Ciudad de Mexic, iar la alegerile prezidențiale a câștigat detașat.

Claudia Sheinbaum are 61 de ani și a câștigat cu 57,8% din voturi, în timp ce oponenta sa, Xochitl Galvez, a reușit să trângă doar 29,1%.

Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 6 septembrie 2024. Robert consideră că Tess este interesată de un alt băiat!
Mireasa sezonul 10, 6 septembrie 2024. Robert consideră că Tess este interesată de un alt băiat! Vineri, 06.09.2024, 16:09
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x