Antena Căutare

Ministrul Bogdan Gheorghiu: Vom aprinde, simbolic, flacăra culturii. Nu voi încuraja izolarea elitei culturale de restul societăţii

Ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe, că ziua de 15 ianuarie trebuie să fie un început pentru stimularea consumului de cultură şi a spus că nu va încuraja izolarea elitei culturale de societate.

Gheorghiu a declarat: „În acest an, am iniţiat o acţiune unitară: mâine, la ora 18.00, va fi «aprinsă» flacăra culturii, însemnând că vor avea loc simultan, în aproape toate oraşele ţării, acţiuni care să marcheze Ziua Culturii Naţionale”.

El a precizat că apelul făcut către autorităţi şi institituţii de cultură locale a fost bine primit. Ministrul a anunţat că, miercuri, la aceeaşi oră, va fi citit un mesaj în fiecare instituţie care va marca Ziua Culturii Naţionale.

„Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură. Să reaprindem această flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni” - este mesajul.

Chipul poetului Mihai Eminescu va fi proiectat pe clădiri importante din oraşele care s-au implicat. Suceava, Iaşi, Arad, Cluj-Napoca, Buzău, Alba Iulia, Reşiţa se numără între oraşele în care vor avea loc, miercuri, momente speciale şi evenimente.

Articolul continuă după reclamă

În Bucureşti, Ateneul va fi tricolor şi chipul poetului va fi proiectat pe faţadă îmrpeună cu mesajul „Aprindem flacăra culturii”.

Ministrul Culturii a subliniat că evenimentul de la Ateneu, la care va participa şi preşedintele Klaus Iohannis, a fost organizat exclusiv din sponsorizări.

Zece proiecte propuse de organizaţii nonguvernamentale pentru Ziua Culturii Naţionale au primit, săptămâna trecută, finanţare din partea Ministerul Culturii în valoare de 237.185 de lei şi vor avea loc miercuri. Contractele au fost semnate de ministru.

„Ziua de 15 ianuarie trebuie să fie un început”, a spus el. „Nu suntem mari consumatori de cultură în România, ceea ce înseamnă că mai avem mult de lucru. Noi trebuie să avem şi dorinţa de a fi consumatori de cultură. Nu e întotdeauna foarte scump să fii consumator de cultură. Nu voi încuraja izolarea elitei culturale în raport cu restul societăţii. E foarte uşor să îi judecăm, în special pe tineri, că nu vin înspre cultură, dar trebuie să ne întrebăm ce facem noi ca să îi atragem”.

În opinia lui, ministerul trebuie să fie puntea dintre domeniul cultural şi societate. În plus, Gheorghiu a spus că are în vedere un parteneriat cu Ministerul Educaţiei pentru ca în şcoli să fie organzate mai multe acţiuni culturale.

Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889).

Sursa : news.ro

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte miercuri cu miniştrii Transporturilor, Economiei şi Muncii... Întâlnire între Bogdan Aurescu şi preşedintele Lockheed Martin Corporation, compania de produse şi servicii militare cu ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog Sambata, 08.06.2024, 15:30
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x