Antena Căutare

Când au loc alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Coaliția de guvernare a făcut anunțul oficial astăzi

Coaliția de guvernare a finalizat calendarul oficial. Iată când vor fi alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

colaj mână care introduce buletinul de vot în urnă, mână care întinde buletinul de vot unei votante, ștampilă de vot pe masă Galerie
Românii se pregătesc de alegerile prezidențiale și parlamentare | Hepta

După alegerile locale și europarlamentare, care au avut loc pe data de 9 iunie, românii se pregătesc de alegerile prezidențiale și de cele parlamentare.

Pentru prima oară, cele patru rânduri de alegeri, au loc în același an. Alegerie locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, iar cele europarlamentare și prezidențiale o dată la cinci ani.

A fost anunțat calendarul electoral. S-au hotărât datele oficiale la care românii vor vota la alegerile prezidențiale și parlamentare.

Citește și: Alege ce urmează! Observator în duminica alegerilor. Ediție specială cu Alessandra Stoicescu, primele rezultate Exit Poll

Articolul continuă după reclamă

Când au loc alegerile prezidențiale și parlamentare

Calendarul electoral a fost în cele din urmă definitivat, după lungi negocieri între PSD și PNL. Potrivit unei surse, data alegerilor prezidențiale a pus cele mai mari probleme. Inițial PDS a sugerat programarea celor două tururi în luna septembrie, însă PNL a dorit modificarea datei pentru mai târziu.

Pe 4 iulie 2024, coaliția de guvernare a stabilit trei weekenduri consecutive în care românii să se prezinte la vot.

Astfel, calendarul electoral oficial din acest an este:

- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare

- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur

- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare

- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

În România, alegerile locale, europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate într-un singur tur.

Doar alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numătorul total de voturi valabil exprimate.

„Toate celelalte partide au solicitat ca alegerile să aibă loc la termen și, de asemenea, să nu existe această variantă a alegerilor comasate. S-a ținut cont de toate aceste opțiuni și de încadrarea în prevederile legale, astfel încât să putem să avem un calendar în conformitate cu prevederile legilor în vigoare.

Citește și: Alegeri locale 2024. Ce trebuie să știi despre votul din 9 iunie 2024

Din discuțiile pe care le-am avut, a reieșit că s-a ridicat această problemă și partidele politice au spus că nu este nicio problemă dacă au loc alegerile pe 1 decembrie. Este sărbătoarea noastră națională, poate să fie și o sărbătoare a democrației în același timp”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unei surse.

Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale 2024

La alegerile prezidențiale din 2024, românii vor vota un nou președinte al României, pentru un mandat de cinci ani. Conform Constituției României, președintele reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.

De asemenea, președintele se asigură că sunt respectate prevederile legale fundamentale și că autoritățile publice funcționează conform.

O funcție importantă a președintelui este aceea de a media între puterile statulu, dar și între stat și societate.

Atrbuțiile sale însă nu se opresc aici, acesta este un element-cheie în apărare, securitate națională și politică externă. Totodată, poate numi anumiți oficiali guvernamentali.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2024. Ce trebuie să știi despre votarea din 9 iunie

Ce trebuie să știi despre alegerile parlamentare 2024

La alegerile parlamentare de anul acesta românii își aleg reprezentanții în Parlamentul României. Parlamentul reprezintă poporul român și este unica autoritate legiuitoare a țării.

Camera Deputaților și Senatul formează Parlamentul. Aici se adoptă legi, se aprobă bugete de stat și se controlează activitatea Guvernului. De asemenea, Parlamentul poate ratifica tratatele internaționale.

Astfel că, în această iarnă, românii vor alege membrii Camerei Deputaților și ai Senatului. Mandatul acestora este de patru ani. Vor fi votați 330 de deputați și 136 de senatori.

Un partid politic intră în Parlament doar dacă trece un prag electoral de 5% din totalul voturilor exprimate la nivel național.

Aproape 4 miliarde de lei costă cele patru tipuri de alegeri din acest an, potrivit estimărilor făcute de Ministerul de Finanțe. Prima rundă electorală, cea în care au fost aleși reprezentanții locali și europarlamentar, a fost cea mai scumpă.

Citește și: S-a stabilit ordinea în care apar candidații pe liste la alegerile locale. Ce a decis Biroul Electoral pentru Primăria Capitalei

Comasarea primei runde electorale nu a adus economie la buget, doar s-a restrâns numărul de echipaje de forțe de ordine.

„Executivul a alocat 1 miliard 560 de milioane pentru organizarea și desfășurarea acestor scrutinuri multiple din 9 iunie. Cât au costat alegerile? Va trebui să așteptăm să treacă data pentru a avea raportarea exactă a acestor costuri”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit unei surse.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 5 iulie 2024. Topul concurenților înainte de finala competiției! Cristian a fost salvat de public
Mireasa Sezonul 9, 5 iulie 2024. Topul concurenților înainte de finala competiției! Cristian a fost salvat de public Vineri, 05.07.2024, 16:56
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x